Početna Vesti Ambasadorka Kovač posetila Nacionalni arhiv Japana

Ambasadorka Kovač posetila Nacionalni arhiv Japana

Ambasadorka Republike Srbije u Tokiju Aleksandra Kovač posetila je Nacionalni arhiv Japana, gde je sa predsednikom Arhiva Kaorom Kamatom razgovarala o uspostavljanju saradnje, posebno u kontekstu obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana.

„Istaknuta je važnost arhivske građe u negovanju tradicije bilateralnih odnosa i produbljivanju kulturnih i istorijskih veza dva naroda. Predsednik Arhiva je ambasadorki Kovač pokazao dokumentaciju u vezi sa Srbijom i bivšom Jugoslavijom koja se čuva u ovoj instituciji, uključujući izveštaje o Srbiji u Prvom svetskom ratu, detalje posete predsednika SFRJ Josipa Broza Tita Japanu 1968. godine, kao i fotografije nastale tokom posete Beogradu tadašnjeg direktora Agencije za nauku i tehnologiju Japana, a kasnije premijera Japana i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Eisakua Satoa“, istaknuto je u ambasadi Republike Srbije u Japanu.

Ambasadorka Kovač obišla je i stalnu izložbenu postavku Arhiva koja sadrži najvažnija dokumenta moderne istorije Japana.