Početna Događanja Proslava Dana i slave Republike Srpske u Švajcarskoj

Proslava Dana i slave Republike Srpske u Švajcarskoj

Slavski obred povodom obeležavanja Dana i slave R. Srpske u Švajcarskoj
Foto: FB vladika Andrej

Drugi put za redom u Švajcarskoj je održana proslava Dana i slave Republike Srpske. U subotu je održana manifestacija, kakva u Švajcarskoj nije viđena od početka pandemije. Prepuna sala u Ditikonu kraj Ciriha okupila je Srbe iz Republike Srpske i Srbije koji žive u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj i Francuskoj. Manifestaciju je upotpunila delegacija Republike Srpske na čelu sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. Organizator manifestacije bilo je Udruženje Majevičana iz Švajcarske.

Obeležavanje Dana i slave Republike Srpske započeta je posetom srpskih pravoslavnih hramova na teritoriji grada Ciriha. U crkvi Svete trojice delegaciju Republike Srpske dočekao je starešina Sabornog hrama proto-prezviterer Branimir Petković sa vernim narodom. Nakon molitve i osvećenja slavskih obeležja posvećenih Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, priređena je trpeza ljubavi za prisutne. Prisutni vernici imali su priliku da razgovaraju sa predsednicom RS Željkom Cvijanović, ministrom u Vladi RS Zlatanom Kokićem, načelnicima i gradonačelnicima koji su se odazvali pozivu organizatora i tim povodom doputovali u Švajcarsku.

Gosti iz R. Srpske su posetili oba srpska hrama u Cirihu – crvku Svete Trojice i hram Vaznesenja presvete Bogorodice
Foto: FB vladika Andrej

Potom su gosti iz Republike Srpske posetili hram Vaznesenja presvete Bogorodice. Domaćin im je bio starešina hrama protojerej stavrofor Miroslav Simijonović. Prisutna delegacija imala mogućnost da se upozna sa istorijom i razvojem SPC na prostorima Švajcarske kroz predavanje od prote Miroslava.

U večernjim sati visoka delegacija Republike Srpske se uputila halu u Ditikonu kraj Ciriha, na kojoj je prisustvovalo više od hiljadu ljudi. Nakon intoniranja himni Srbije, Republike Srpske i Švajcarske prisutnima su se obratili predstavnici državnih institucija i Srpske pravoslavne crkve. U ime episkopa Andreja prisutnima se po blagoslovu obratio jerej Nenad Brkić, koji je preneo tople očinske pozdrave vladike kao i želje da i u budućnosti ovako toržestveno proslavljaju Dan Republike Srpske, kao i uspeh u daljem radu. Predsednik organizacionog odbora proslave Dana i slave R. Srpske Stojan Stevanović uručio je plakete i zahvalnice istaknutim zvanicama i zahvalio se na nesebičnoj podršci svima koji su doprineli organizaciji i realizaciji ove manifestacije. Priznanje je u ime nadležnog episkopa Andreja primio jerej Brkić, koji se srdačno zahvalio organizatorima i prisutnima poželeo svako dobro. Između obraćanja predstavnika državnih institucija, folklorna društva i razni umetnici imali su priliku da svoj bogati kulturni program prikažu prisutnom narodu.

Uz muziku, iće i piće prisutni gosti su potom imali priliku da se opuste uz pesmu i igru. Sve pohvale otišle na račun organizatora, koji su uspeli da ovu manifestacije sprovedu u najboljem mogućem redu. Poštovali su se sve propisane mere i pohvaljen je narod, koji je bio prisutan radi očuvanja korena, vere i tradicija i što su ume da ceni istinske vrline, koje prenosi na buduće generacije.

U gradskoj hali Dietikon održan je Poslovni forum srpske dijaspore na kome su učestvovali predstavnici privrednog sektora i načelnici opština Republike Srpske a gde se razgovaralo o budućoj saradnji, razvijanju partnerstva i ulaganjima u Republiku Srpsku.

Intoniranje himni u Ditikonu
Foto: FB vladika Andrej
Prisutni u gradskoj sali u Ditikonu
Foto: FB vladika Andrej
Foto: FB vladika Andrej