Početna Kultura Muzej Jugoslovenske kinoteke obeležava 70 godina

Muzej Jugoslovenske kinoteke obeležava 70 godina

Sa otvaranja Muzeja Jugoslovenske kinoteke 2. marta 1952. godine
Foto: Jugoslovenska kinoteka

„Muzej Jugoslovenske kinoteke od svog osnivanja, 2. marta 1952. godine nije bio ni muzej ni bioskop u tradicionalnom smislu tih reči, već je predstavljao jedinstveni muzej pokretnih slika“, istaknuto je na stranici Jugoslovenske kinoteke.

Nakon osnivanja Jugoslovenske kinoteke 1949. godine, Kinoteka je povremeno koristila više različitih bioskopskih sala za svoje programe, sve od 1952. godine kada je počeo sa radom njen Muzej u starom bioskopu „Union“, tj. „Kosovo“, u Kosovskoj ulici broj 11, gde se i danas organizuju svakodnevne projekcije. „Muzej Jugoslovenske kinoteke tokom sedam decenija je bio i ostao kultno mesto ne samo za Beograđane već i za sve filmske profesionalce i ljubitelje filmske umetnosti Srbije, ali i nekadašnje Jugoslavije. U muzeološkom smislu, svaka projekcija filma koji je pohranjen na trajno čuvanje u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, može se smatrati svojevrsnom privremenom izložbom. Zato nije teško razlučiti značaj postojanja Kinoteke, njenog arhiva, biblioteke, stalne muzejske postavke i njenih bioskopskih sala, danas jedinih dvorana u našoj zemlji gde se i dalje svakodnevno, pored digitalnih projektora, vrti filmska traka“, istaknuto je u Kinoteci.

Povodom obeležavanja 70-godišnjice rada Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11 kao i 50-godišnjice prikazivanja prvog dela filmskog remek-dela „Kum“ (The Godfather), Oskarom nagrađenog reditelja Fransisa Forda Kopole, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, 2. marta u 20 časova, biće održana svečana projekcija remasterizovane verzije ovog filma.