Početna Događanja Mali kosmonauti iz Kolmara i Strazbura

Mali kosmonauti iz Kolmara i Strazbura

Učenici srpskih dopunskih škola u rasejanju imaju vrlo zanimljivu i interesatnu nastavu, zahvaljujući odličnim idejama nastavnika, koji ih podučavaju. Pored učenja glavnog nastavnog programa nastavnici, održavaju i mnoge radionice, a teme biraju sa svojim đacima. Ideja ima puno kao i realizacija. Nastavnica srpske škole u Francuskoj Nataša Radojević, koja podučava đake u gradovima Strazbur i Kolmar u Alzasu, je sa svojim učenicima na časovima srpskog jezika obradila delo Jasminke Petrović „100 lica stolica”, 60 godina od kada je Jurij Gagarin poleteo u svemir.

„Proteklih godina družili smo se sa našim omiljenim piscem srpske savremene dečije književnosti Jasminkom Petrović i njenom junakinjom Tamarom od koje smo naučili ne samo da je čitanje važno, već da se od njega raste. Upravo tako i glasi naslov čuvene knjige „Od čitanja se raste”, koja na duhovit i inteligentan način motiviše decu da istraju u savladavanju čitanja koje im otvara čitav jedan fantastični i beskrajni svet u kojem će moći da žive bezbroj života. Zahvaljujući ovim sjajno napisanim dijalozima, deca u Strazburu su kroz glumu, na sceni, tečno savladala ćirilicu“, rekla je nastavnica Nataša Radojević .  

Upravo zbog toga ona je, u prethodnom polugodištu, sa đacima obradila novu Jasminkinu knjigu „100 lica stolica”. „Kako se obeležavalo i 60 godina od kada je Jurij Gagarin poleteo u svemir, mi smo odlučili da najpre sednemo na „Stolice za kosmos”  i da se lansiramo pravo u svemir. Budući da jako volimo glumu i scenu, napravili smo kratke scenske prikaze ove priče u kojoj su dečak Jurij Gagarin i devojčica Marina Tereškova prvi put zajedno poleteli u svemir. Nije bilo teško postaviti ovu priču na scenu. Školske stolice postale su specijalne kosmonautske stolice, deca su izradila kacige, a fantastični dijalozi Jasminke Petrović lako su podstakli dečiju maštu i brzo su se naše učionice u Strazburu i Kolmaru pretvorile u svemir. Kako slike govore više od reči, atmosferu sa ovih časova najbolje će vam dočarati fantastični dečiji crteži, kao i video zapisi“, istakla je nastavnica Nataša i dodala da je to tek prva stolica na koju su seli i da ih očekuje još 99 stolica koje je Jasminka Petrović izmaštala u svojoj novoj knjizi.