Početna Događanja SPKD Prosvjeta u Beču izabrala novog predsednika Marka Sarića

SPKD Prosvjeta u Beču izabrala novog predsednika Marka Sarića

Stari predsednik Srđan Mijalković predaje zastavu Prosvjete novom (predsedniku) Marku Sariću
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

Marko Sarić  novi je predsednik Srpsko prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Austrije. Nakon deset godina vođena Prosvjetinog ogranka u Beču dosadašnji predsednik Srđan Mijalković simbolično je predao zastavu Prosvjete svom nasledniku. „Posle ovih divnih i plodnih deset godina, vreme je da mlađi dođe na mesto predsednika. Svi smo ubeđeni da je Marko pravi čovek za to, on ima moju punu podršku. Ja ću svoju službu Prosvjeti nastaviti u punom obimu, kao potpredsednik, a svi mi, složno kao i do sada, zajedničkim trudom,nastavićemo da ostvarujemo misiju i ideju naše Prosvjete“, izjavio je tom prilikom Mijalković. 
Predsednik Sarić je doktorant istorije. Dugogodišnji je član Prosjvete i do sada je bio na poziciji potpredsednika udruženja. Za predsednika je izabran jednoglasno, na petoj redovnoj izbornoj skupštini Odbora SPKD Prosvjete u Austriji, koja je održana u svečanoj sali crkve Svetog Save u Beču.

Prisutni na izbornoj skupštini
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

„U pristupnoj besedi Sarić je toplo zahvalio Mijalkoviću na dosadašnjem radu i dodao da će Prosvjeta imati kontinuitet, da će produžiti sve programe i projekte kao i do sada. Posebno je istakao Prosvjetinu školu srpskog jezika, borbu za status srpskog jezika, kulturne programe, koncerte, tribine i da će se truditi da se sve što je Prosvjeta postigla održi na istom nivou, a da očekuje veću saradnju sa članovima i prijateljima Društva, kao i ostalim partnerima i institucijama u matici i rasejanju“ istaknuto je na stranici Prosvjete ogranka u Austriji.

Sala je bila puna, objavljeni su i prihvaćeni svi izveštaji i planovi, sumirali su se rezultati rada, podeljene nagrade i osvežena Uprava. Osim Sarića i Mijalkovića, članovi UO su Aleksandra Kovačević, Vesna Špirić, Jovana Miljović, Jelena Krstić, otac Mihajlo Smiljanić, Nikola Prerad, Srđan Rakić, Srđan Kuzmanović i Dejan Segić.

Nagrade, povelje i zahvalnice Društva dobili su Episkop austrijsko –švajcarski gospodin Andrej, ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, humanista Arno Gujon, prof. dr Nenad Kecmanović,   prof. dr Miloš Ković, aforističar Aleksandar Čotrić, dr Aleksandar Dimi, privrednik, Udruženje Književnika Srbije i Redakcija Programa za dijasporu RTS-a.

Upravni odobro Prosjvete u Beču
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta