Početna Kultura Do subote može da se pogleda audio izložba „Jasenovac. Logor smrti. Zemlja...

Do subote može da se pogleda audio izložba „Jasenovac. Logor smrti. Zemlja živih“ u Kulturnom centru u Parizu

Sa otovaranja izložbe u Kulturnom centru u Parizu
Foto: KC Pariz

Audio izložba pod nazivom „Jasenovac. Logor smrti. Zemlja živih“ koja je, kao što smo najavili postavljena 7. aprila u Kulturnom centru Srbije u Parizu, može se pogledati do subote 16. aprila.

Izložba sadrži osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a postavka je interaktivna i posetiocima pruža mogućnost da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Autori izložbe Darko Nikolić i Bogdan Španjević su uspeli da spoje mobilnu tehnologiju sa performativnim pozorišnim praksama i interaktivnim konceptom izložbe. Autorov autentičan pristup temi zasniva se na dostojanstvu žrtava, negovanju kulture sećanja i razumevanju stradanja Jasenovca kao prilike da se voli život, a ne da se gleda u smrt. Izložba je nastala u saradnji sa Muzejom žrtava genocida u Beogradu.

Foto: KC Pariz

Organizatori izložbe ocenili su da „diskurs u kome broj žrtava postaje centralni motiv – zapravo zamagljuje čitav niz činjenica i samu suštinu fenomena“.  „Žrtve prikazane samo brojem, ma koliki on bio, nikada za nas tako ne postanu ličnosti – jedinstveni, neponovljivi, stvarni ljudi, koji su imali svoja imena, nadanja i želje, već ostaju zaboravljeni u bezimenoj masi sakrivenoj iza brojeva u matematici otuđenja“, naveli su organizatori, a preneo Tanjug.

Pre Pariza audio izložba bila je organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Herceg Novom i Trebinju.

Foto: KC Pariz