Početna Kultura Izložba „Vizuelna kultura detinjstva“ u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd

Izložba „Vizuelna kultura detinjstva“ u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd

Foto: DKCB

Tokom Evropske noći muzeja, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u subotu, 14. maja, od 17 do 22 časova, u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB) biće otvorena izložba „Vizuelna kultura detinjstva“. „Izložba je osmišljena povodom 70 godina postojanja Dečjeg kulturnog centra Beograd (Doma pionira), sa željom da pokaže snagu i raskoš dečje likovnosti koja se u ovoj instituciji decenijama brižno neguje i čuva. Na izložbi, koja će biti otvorena do 30. maja, posetioci će imati mogućnost da pogledaju grafike, slike, crteže, karikature, stripove i radove od keramike“, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose sa javnošću i marketing DKCB.

„Snaga dečjeg likovnog izraza je opšte poznata i krije u sebi veliku lepotu neposredne istine. Deca i te kako znaju, doduše nesvesno, da umetnost nije mimezis, već kreativna vrednost emocionalne inteligencije izražena jezikom likovnosti, da predstavlja kreativnu želju i misao o promeni sveta. Tako likovna kultura postaje nova dečja stvarnost, u kojoj postoji ličan crtački i koloristički svet prepun bajkovitih iluzija“, istakla je istoričarka umetnosti Lidija Seničar, urednica likovnih programa u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Likovna redakcija Dečjeg kulturnog centra Beograd bavi se afirmisanjem i izučavanjem autentičnog dečjeg likovnog izraza i stvaralaštva koje se potvrđuje kroz bogatu i vrednu kolekciju likovnih radova dece i omladine koja čini zbirku likovnog stvaralaštva. Galerija ima za cilj da kroz izložbeno-edukativni program osnaži dečje likovno i primenjeno stvaralaštvo i deci (predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta) i mladima (srednjoškolcima i studentima) približi likovnu kulturu.

„Manifestacija „Muzeji za 10“ predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu, najveću do sada na teritoriji Srbije i jedinstvenu u evropskom kulturnom prostoru, koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija. Manifestacija je osmišljena s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji, a u cilju efikasnije rada i veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom, što ujedno rezultira intenzivnijom interakcijom sa publikom i većom posetom. Istovremeno, bogati i raznovrsni programi obogaćuju kulturno-turističku ponudu Srbije. Tokom sedam dana besplatnog programa obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja u gradovima širom Srbije, muzeji i srodne institucije kulture na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje“, dodala je Ivana Teodorović Stojanović.

Foto: DKCB