Početna Događanja Program učenika Srpske škole na „Danu srpske kulture – Desankini dani“ u...

Program učenika Srpske škole na „Danu srpske kulture – Desankini dani“ u Luganu, u Švajcarskoj

Učenici Srpske dopunske škole iz Lugana i Aldorfa pevaju srpsku himnu sa nastavnicama Natašom Malešević i Jelenom Mitrović
Foto: arhiva N. Malešević

U Luganu, u švajcarskom kantonu Tićino, minulog vikenda održana je manifestacija  „Dani srpske kulture – Desankini dani“ u organizaciji Srpskog kulturnog udruženja Desanka Maksimović iz Lugana.

Srpska dopunska škola u Tićinu sa učiteljicom Natašom Malešević se svake godine tradicionalno pridružuje Danima srpske kulture i na taj način doprinosi čuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije. Manifestacija je otvorena himnom Bože pravde, koju su izveli učenici Dopunske nastave na srpskom  jeziku. U pevanju himne učenicima  iz Tićina su se kao gosti pridružili i  učenici učiteljice Jelene Mitrović iz Aldorfa.

Prezentacija srpske i švajcarske narodne nošnje
Foto: arhiva N. Malešević

Nakon izvedene srpske himne, učenica Srpske dopunske škole, Sofija Vukić izvela je i Švajcarsku himnu na italijanskom jeziku. Kako ističu učiteljice Srpske dopunske škole, učenici su  imali priliku da prisutnima predstave poeziju Desanke Maksimović  i na srpskom i na italijanskom jeziku.

Ovaj divni kulturni događaj ulepšali su i zvuci harmonike Damjana Milanovića i prelep glas Sofije Vukić  koji su izveli pesmu sa Kosova.  Učenici su učestvovali i u folklornom delu programa koji su izveli sa udruženjima SKU Desanka Maksimović iz Lugana tako i KUD Sveti Sava iz Belincone.

U programu su učestvovali i članovi švajcarskog kulturno umetničkog društva iz Belincone koji su nakon folklornih izvedbi prezentovani srpsku i švajcarsku narodnu nošnju.  Saradnja đaka Srpske dopunske škole iz Lugana se nastavlja sa svojim drugarima iz Aldorfa, koji će ih u narednom periodu posetiti u Aldorfu.