Početna Događanja Obeležena hramovna slava u Bernu – prisustvovao i vladika Andrej

Obeležena hramovna slava u Bernu – prisustvovao i vladika Andrej

Vladika sa svojim vernim narodom u Bernu i okolinom
Foto: CO Bern

Srpska pravoslavna Crkvena opština Bern i ove godine je svečano i molitveno proslavila svoju slavu Svete Kirila i Metodija. Minulog vikenda u hramu Svetih Kirila i Metodija proslava je počela služenjem večernjeg bogosluženja. Služili su ukrajinski sveštenik protojerej Aleksandar Šestopalov, uz sasluženje starešine hrama, protojereja-stavrofora Stanka Markovića te paroha iz Ciriha, protojereja-stavrofora Nenada Mihajlovića, protojereja Branimira Petkovića i jereja Đorđa Lukića, kao i protođakona Ivana Tolića.

Za Crkvenu opštinu Bern bila je ovo velika čast, što je na njihovom velikom događaju, nakon popuštanja epidemioloških mera usled pandemije koronavirusa mogao da prisustvuje episkop Andrej. U svojoj nadahnutoj besedi vladika Andrej je posle večernjeg bogosluženja istakao blagodarnost Bogu da se vernici zajedno sa sveštenstvom sada mogu okupljati bez bilo kakvih ograničenja i govorio o značaju bogosluženja kao i Svetih Kirila i Metodija za širenje hrišćanstva.

Dan kasnije, u nedelju episkop je služio svetu arhijerejsku liturgiju (uz sasluženje protojereja-stavrofora Stanka Markovića, arhijerejskog namesnika za Švajcarsku, i protođakona Ivana Tolića). Obraćajući se prisutnima,  vernom narodu, vladika se zahvalio što su se ponovo okupili oko svog hrama i poželeo im pre svega dobro zdravlje i blagoslov Božiji u njihovom životu. Takođe nadahnuto je govorio o propovedi Svete braće Kirila i Metodija i o njihovom životu. O životu Svete braće, je po blagoslovu preosvećenog vladike govorio i doktorant na teološkom fakultetu Milan Kostrešević.

Domaćini parohijske slave bio je Slađan Stanojković  iz Fribura, sa svojim ukućanima Slavicom, Strahinjom, Stefanom i Slađanom. Proslavu su ulepšali i članovi mešovitog hora, svojim divnim pevanjem.

Kao predstavnici državnih vlasti Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, pozivu za hramovnu slavu u Bernu i ove godine su se odazvali prof. dr Boro Bronza, ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj i Predrag Mandić, konzul u ambasadi Republike Srbije u Švajcarskoj.

Prota Stanko Markovića se zahvalio u ime Uprave CO u Bernu episkopu Andreju na dolasku na parohijsku slavu, sa željama da ih uskoro ponovo poseti. Zahvalnosti je upućena  i predstavnicima ambasade, članovima hora, kumovima slave… svima koji su radom pomogli da parohijsko slavlje prođe u lepoj i prijatnoj atmosferi, kao i svim prisutnim vernicima i gostima.

U Srpskoj dopunskoj školi na časovima veronauke, koje vodi protinica Ađena, održani su Dani ćirilice, gde su deca učena o životu i propovedi Svetih apostola i o značaju ćirilice.

Foto: CO Bern
Dela učenika Srpske škole na časovima veronauke
Foto: CO Bern