Početna Događanja Druženje Srba iz Vićence i okoline sa konzulom Ivanom Stojiljković iz Trsta

Druženje Srba iz Vićence i okoline sa konzulom Ivanom Stojiljković iz Trsta

Dočeg generalnog konzula Ivane Stojiljković ispred gradske Palate Pisani
sa gradonačelnicima Pjerluiđijem Ćakomelom i Luiđijem Tasonijem i predstavnicima Srba
Foto: GK RS Trst

Generalni konzul Republike Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, proteklog vikenda imala je niz susreta da predstavnicima grada Vićenca i opština Lonigo, Alonte, Montekio Mađore i Arzinjano u kojima živi veliki broj srpskih državljana, kao i brojna srpska udruženja. Ona je posetila udruženje Jelek iz Arzinjana i sa prisutnim članovima razgovarala o postignutim rezultatima, kao i o planovima za predstojeće aktivnosti i projekat pod nazivom „Ćirilica“. Takođe prisustvovala je manifestaciji „Đurđevdanski susreti dijaspore u Italiji“, koju je organizovalo kulturno-umetničko društvo Duga iz Montekio Mađorea, uz učešće svih srpskih društava iz regije Veneto i prisustvo brojnih gostiju, među kojima su bili i pomoćnici gradonačelnika opštine Montekio Mađore za kulturu i saradnju sa nacionalnim manjinama.

Tokom posete opštinama Lonigo i Alonte, generalni konzul Stojiljković se sastala sa gradonačelnicima ova dva grada, Pjerluiđijem Ćakomelom i Luiđijem Tasonijem, u sali za posebne prijeme Palate Pizani, gde je, uz veliki broj prisutnih članova gradskog veća i institucija, kao i okupljenih srpskih državljana, održano predstavljanje, upoznavanje i jednočasovni razgovor o mogućnostima dalje saradnje, prenosi Generalni konzulat RS u Trstu. Sastanku je prisustvovao i Italijan Silvio Bragulozi iz Loniga, koji je, iz zahvalnosti prema srpskoj porodici koja mu je 1941. spasila oca, recitovao stihove pesme „Tamo daleko“ na italijanskom jeziku.

GK Ivana Stojiljković sa gradonačelnicima u srpskoj školi u Alonte
Foto: GK RS Trst

Generalni konzul Stojiljković je, u prisustvu oba gradonačelnika, posetila i grad Alonte, kao i srpsku dopunsku školu sa 30 učenika, a đaci su za goste priredili predstavu. Okupljene je, pored Stojiljković i oba gradonačelnika, pozdravio i lokalni sveštenik katoličke crkve, koji našim udruženjima ustupa školske prostorije na korišćenje, sa željom da se broj dece uveća i da se prostorije trajno koriste u svrhu obrazovanja i učenja srpskog jezika i kulture, stoji u saopštenju GK RS u Trstu.

Stojiljković je đacima poklonila knjige za školsku biblioteku, a oni njoj veliku sliku hrama Svetog Save napravljenu od različitih vrsta žitarica i zahvalnicu.

Poklon đaka srpske škole gen.konzulu- hram Svetog Save napravljen od žita
Foto: GK RS Trst