Početna Događanja U Berlinu u ambasadi Srbije održano književno veče posvećeno Lazi Lazareviću

U Berlinu u ambasadi Srbije održano književno veče posvećeno Lazi Lazareviću

Književno veče posvećeno Lazi Lazareviću
Foto: arhiva ambasada RS u Berlinu

Nakon postavljanja spomen ploče na kući u kojoj je u Berlinu živeo naš čuveni pisac i lekar Laza Lazarević, predstavnici srpske ambasade u Berlinu organizovali su književno veče posvećeno Lazi Lazareviću na kome su prisustvovali gosti iz nemačkih institucija, kulturnih i akademskih krugova, slavisti, studenti srpskog jezika, kao i predstavnici dijaspore i medija.

„Ovaj događaj organizovan je sa ciljem da se njegovo delo predstavi široj publici nakon postavljanja spomen-ploče u Šumanovoj ulici u centru Berlina, na zgradi gde je živeo od 1872. do 1879. godine,  tokom studija medicine na Univerzitetu Fridrih Vilhelm”, istaknuto je na stranici srpske ambasade u Berlinu.

Pozdravljajući goste, ambasadorka Republike Srbije u Berlinu Snežana Janković govorila je o velikom doprinosu Laze Lazarevića kao začetnika realizma u srpskoj književnosti, ali i o tragu koji je ostavio u medicini. Istakla je, „da smo danas,  140 godina nakon njegovog boravka u  Berlinu, ponosni što slavimo njegovo delo i njegovu humanost, osvetljavajući na taj način i bogatu tradiciju kulturno-prosvetnih veza između Srbije i Nemačke”.

Druženje je nastavljeno u dvorištu ambasade
Foto: arhiva ambasada RS u Berlinu

Dr Vesna Cidilko, slavista i profesor u penziji Humbolt univerziteta, i prof. Gordana Ilić-Marković sa Instituta za slavistiku Univerziteta u Beču govorile su o životu i radu Laze Lazaravića, kao i o percepciji njegovog dela u Nemačkoj, dok su njihovi studenti čitali odlomke iz najpoznatijih Lazarevićevih dela na srpskom i nemačkom jeziku. Ovom prilikom, prvi put je predstavljen  prevod čuvene pripovetke „Švabica”, koja do sada nije bila prevedena na nemački jezik, a prevod su sačinili prof. Gordana Ilić-Marković i studenti Instituta za slavistiku Univerziteta u Beču.

Gostima su se obratili i Vulf fon Moltke, vlasnik zgrade na kojoj je postavljena spomen ploča Lazi Lazareviću, kao i Milan Čobanov, predsednik Centralnog saveta Srba, koji je govorio o planovima za organizaciju izložbe o Lazi Lazareviću i drugim znamenitim Srbima.Nakon zvaničnog programa priređen je i prigodan koktel.