Početna Kultura 13. Dan Nikole Tesle na Nijagari obeležiće se 10. jula 2022.

13. Dan Nikole Tesle na Nijagari obeležiće se 10. jula 2022.

U nedelju 10. jula 2022. godine u 17 časova pored Nijagarinih vodopada ponovo će se odati počast liku i delu Nikole Tesle i da zajedno otvorimo Trg Nikole Tesle na jednom od najlepših mesta na svetu – mesta sa koga je naš Nikola ostvarujući svoje snove omogućio da i mi, njegovi potomci, danas mnogo lakše i lepše živimo, zauvek ponosni na njega.

Srpska škola Nikola Tesla sa Nijagarinih vodopada, uz tehničku podršku kanadskog Tesla Tehničkog muzeja, 10. jula ove godine obeležiće 166. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, kao i trinaesti po redu Dan Nikole Tesle u Nijagari. „Ovogodišnja manifestacija, koja počinje u 17 časova, imaće svečani karakter sa posebnim razlogom. Kada smo dobili proklamaciju Teslinog trga 22. novembra 2019. godine od strane Nijagara parkova, uz veliku podršku i saglasnost grada Nijagare Fols, odnosno njenog gradonačelnika Džima Diodatija, zbog pandemije virusa nismo bili u mogućnosti da zvanično obeležimo i otvorimo prvi TRG NIKOLE TESLE na teritoriji Severne Amerike u Nijagara Folsu.

Na naše veliko zadovoljstvo, ove godine su se stekli uslovi da 10. jula, na 166. godišnjicu rođenja našeg i svetskog velikana Nikole Tesle, trg i zvanično otvorimo. Takođe, iz Nijagara parkova su nam obećali da će svi radovi na osvetljenju Trga Nikole Tesle biti gotovi do 10. jula, tako da će u buduće trg biti adekvatno osvetljen tokom cele godine”, istakao je direktor srpske škole Nikola Tesla Borislav Bora Živković.

Program ovogodišnje manifestacije Dan Nikole Tesle je podeljen u tri dela:

– Prvi i ceremonijalni deo manifestacije održaće se u 17 časova na Trgu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada.

– Drugi deo predviđen je za 19:15 časova, kada će se ići u obilazak potpuno renovirane hidrocentrale koja se nalazi u neposrednoj blizini spomenika Nikole Tesle. „Na ovom istorijskom mestu, gde se Teslini tragovi vide na svakom koraku, uz svetlosne efekte i interaktivno putovanje, doživećemo neverovatnu transformaciju vode i snage kojom je Tesla, ukrotivši reku Nijagaru, počeo da osvetljava planetu magičnom svetlošću”, dodao je Borislav Bora Živković.

– Treći, završni deo manifestacije, počinje u 22 časa kada će uz veličanstveni vatromet u čast Dana Nikole Tesle i  Nijagarini vodopadi biti osvetljeni u bojama srpske trobojke.

Detaljni program sa informacijama o  učesnicima manifestacije, popustima za ulaznice u hidrocentralu i drugo, biće naknadno objavljen.