Početna Događanja Goran Novaković i Hana Gadomski predstavili svoja dela u Beču

Goran Novaković i Hana Gadomski predstavili svoja dela u Beču

Goran Novaković i Hana Gadomski predstavili u Beču svoja dela pred srpskom publikom
Foto: Srpski centar Beč

Razgovori sa autorima bio je nazivknjiževne večeri koju su organizovali predstavnici izdavačke kuće No Rules iz Beograda i Srpskog centra iz Beča. Nakon predstavljanja ove izdavačke kuće prisutni su uživali u delima autora. Goran Novaković predstavio je svoja dela ,,Beč za naše” i „Mali pojmovnik Beograda”, Hana Gadomski svoj ,,Maternji jezik”. Razgovore je moderirao i učinio posebno interesantnim Vladimir Živanović, predstavnik izdavačke kuće No Rules.

Goran Novaković, autor knjiga „Beč za naše” i „Mali pojmovnik Beograda” govorio je o životu u Srbiji i Austriji. On je napravio paralelu između dve države a najviše sa osvrtom na vrline i mane njihovih naroda.  „Knjiga o Beču je skup mojih iskustava, knjiga koju shvatam kao uputstvo za ljude koji malo više misle od onoga kako da prežive, koji žele da saznaju nešto više o mentalitetu ovog grada”. On je dodao da je mentalitet jednog grada suština tog grada. „Ovo je knjiga o tome kako Bečlije osećaju, kako se naši ovde osećaju, zato se i zove za naše”. Knjiga opisuje jedinku, u igri ili borbi sa izazovima novog grada.

Delo „Maternji jezik”, Hane Gadomski je knjiga Beogradu i svim lepim trenucima, divnim ljudima i posebnim ulicama koji je podsećaju na isti. „Knjiga je zbirka događaja koji se možda nisu desili u realnosti, ali su se desili na tim mestima i sa tim ljudima sa kojima sam ja osetila veliku ljubav i radost”. Govoreći o ovom delu Hana Gadomski je istakla da je njeno delo ljubavno pismo Beogradu.

„U knjizi sam se dotakla za mene važnog pitanja- šta je maternji jezik? Jezik koji prvi čujemo, koji se ureže u naš um, može biti maternji jezik. To ne mora biti jezik majke ili roditelja. Za decu koja su rođena u Austriji to može biti maternji jezik”. Ona je dodala da je za nju to jedno fascinantno pitanje koje se tiče jednog dela našeg integriteta.

Prisutni na književnoj večeri
Foto: Srpski centar Beč

Na književnoj večeri bili su predstavljana i dela Dragana Lazukića „Imaš cigaru jarane?”, „Samoprozvani rukopis” Milice Radovančev i „Fuga Idearum” Marka Galića.

Nakon kulturnog dela gosti, organizatori i autori su nastavili druženje u prijatnom razgovoru uz želju da ovakvih kulturnih događaja bude što više.