Početna Događanja Vidovdan i osvećenje krstova u Kufštajnu u Austriji

Vidovdan i osvećenje krstova u Kufštajnu u Austriji

Krstovi za hram Sv. Visaorin Ispovednik u Kufštajnu u Austriji
Foto: FB vladika Andrej

U parohiji crkvene opštine u Kufštajnu u Austriji minule nedelje  obeležen je Vidovdan. Velika svečanost je započela arhijerejskom liturgijom , koju je služio episkop austrijsko-švajcarski  Andrej. Sasluživali su sveštenici Miljan Antić iz Beča i đakona Nemanja Mićić iz Linca.

Glavni povod za kanonsku posetu vladike bio je osvećenje krstova za novopodignuti hram posvećen Svetom Visarionu Ispovedniku. Kamen temeljac za ovaj hram osveštan je 8. jula prošle godine, a ovog leta se stiglo do podizanja časnih krstova na kupole hrama. Priložnik ovih krstova je sveštenik Miljan Antić sa porodicom.

Episkop je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo zbog ovog događaja i povezao ga sa simbolikom praznika Vidovdana, kao odbranom srpskog pravoslavlja. Poštujući druge i drugačije, naše najveće blago je to što čuvamo svoje versko i nacionalno nasleđe. Toržestvo ovog duhovnog slavlja upotpunila je vidovdanska priredba, u izvedbi dece sa kufštajnske parohije. Trpezu ljubavi pripremilo je Kolo srpskih sestara i druženje je nastavljeno u porti hrama, prenosi austrijsko-švajcarska eparhija.

Kako radovi na novom hramu nisu došli do faze u kojoj može da se u njemu bogosluži, celokupna proslava je obavljena na starom bogoslužbenom mestu. Nakon završetka zvaničnog dela, episkop je u pratnji nadležnog paroha, članova Crkvenog odbora i nekolicine gostiju obišao novi hram i stekao uvid u napredak gradnje. Velika zahvalnost upućena je svim učesnicima ovog velikog događaja, a posebna katoličkom svešteniku Matiasu Oberašeru, dugogodišnjem prijatelju ove parohije.

Vladika Andrej obilazi hram
Foto: FB vladika Andrej
Program za Vidovdan
Foto: FB vladika Andrej
Novoigrađeni hram u Kufštajnu
Foto: FB vladika Andrej
Zahlavnice za najmlađe
Foto: FB vladika Andrej