Početna Kultura Dan Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima 10. jula

Dan Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima 10. jula

Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima
Foto: Srpska škola Nikola Tesla,Nijagara

Srpska škola Nikola Tesla uz podršku Kanadskog Tesla tehničkog muzeja, 10. jula 2022. godine, organizovaće 13. po redu Dan Nikole Tesle  na Nijagarinim vodopadima u Kanadi. „Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da nam se od ove godine u obeležavanju i organizovanju Dana Nikole Tesle priključuje i institucija Nijagara parkovi (Niagara Parks Commission) sa svojim mnogobrojnim atrakcijama. Posebno izdvajamo nedavno renoviranu hidrocentralu (Niagara Parks Power Station), koja je sagrađena davne 1905. godine, a koja sada predstavlja jedinstveni muzej u svetu gde ćete tragove Tesline genijalnosti videti na svakom koraku” istakao je direktor srpske škole u Nijagari, Borislav Živković.

„Uz dugogodišnju podršku grada Nijagare Fols, odnosno gradonačelnika Džima Diodatija, Srpske Pravoslavne Crkve Sv. Đorđe iz Nijagare, folklorne grupe Studenica, Organizacije Srpskog etničkog nasleđa u Nijagari (SELO), naše ambasade u Otavi, srpskog konzulata u Torontu i brojnih drugih institucija, organizacija i pojedinaca, ova naša manifestacija iz godine u godinu postaje sve veća i značajnija”, dodao je Živković.

On je rekao da je zahvaljujući prošlogodišnjoj inicijativi Toma Rakočevića, člana provincijskog parlamenta, Dan Nikole Tesle je postao praznik koji se obeležava na nivou cele provincije Ontario. „Ovogodišnja proslava Dana Nikole Tesle u Nijagari predstavljaće centralnu manifestaciju na nivou cele provincije, te se ovom prilikom zahvaljujemo gospodinu Rakočeviću na ukazanom poverenju i iskazanom poštovanju za naš rad u prethodnih 13 godina” sa posebnom pažnjom rekao je Borislav Živković i nastavio:

„Takođe, nakon proklamacije koju smo dobili 22. novembra 2019. godine, zbog ograničavanja okupljanja nismo bili u mogućnosti da na adekvatan način obeležimo i proslavimo otvaranje prvog Trga Nikole Tesle u Severnoj Americi, i to na jednom od najlepših mesta na svetu, pored Nijagarinih vodopada. Ove godine 10. jula, na 166. godišnjicu rođenja jednog od najvećih umova čovečanstva – Nikole Tesle, svi koji nam se pridruže u 17 časova, biće svedoci ovog istorijskog događaja. Zbog svega navedenog, ovogodišnja manifestacija Dan Nikole Tesle  imaće posebno svečani karakter”.

Program manifestacije:

U nedelju 10. jula, na 166. godišnjicu Teslinog rođenja, u periodu od 13-17 časova  u hidrocentrali  (Niagara Parks Power Station) biće organizovan obilazak najnovije atrakcije pod nazivom Tunel uz besplatnu radionicu malih pronalazača na temu Nikole Tesle.

Na samo nekoliko minuta od hidrocentrale, na Trgu Nikole Tesle od 17 časova, održaće se centralna manifestacija ovogodišnjeg Dana Nikole Tesle sa velikim brojem gostiju i kulturno umetničkim programom, odnosno svečanom ceremonijom otvaranja prvog Teslinog Trga u Severnoj Americi.

Pored mnogobrojnih visokih gostiju sa kanadske i srpske strane na ovoj manifestaciji će takođe biti i predstavnici ansambla narodnih igara i pesama Vez, folklorna grupa Studenica sa Nijagare,  predstavnici i članovi drugih organizacija i grupa, kako provincije Ontario, tako i šire.

„Nakon svečane ceremonije na Trgu Nikole Tesle, u 19 časova se ponovo  vraćamo u hidrocentralu (Niagara Parks Power Station), kada će početi večernji šou sa svetlosnim i audio efektima u čast Nikole Tesle.  Moramo napomenuti da su Nijagara parkovi ovim povodom svima vama koji želite da posetite renoviranu hidrocentralu (Niagara Parks Power Station) u periodu od 10 – 17. jula ove godine, omogućili karte po jeftinijim cenama. Karte možete kupiti preko linka”, dodao je Bora Živković.

Ovogodišnja manifestacija Dan Nikole Tesle završiće se 10. jula u 22 časa spektakularnim vatrometom i osvetljenjem Nijagarinih vodopada u bojama srpske zastave u čast velikog genija, srpskog porekla, Nikole Tesle. „Zato nam se pridružite 10. jula, da svi zajedno, sada sa zvaničnog Trga Nikole Tesle, još jednom odamo počast našem Nikoli Tesli i pokažemo celom svetu koliko smo ponosni na njega. Dobro nam došli! Srpska škola Nikola Tesla, Nijagarini vodopadi, Kanada”, upućen je poziv.