Početna Događanja Švajcarska: četvrte po redu Dečije sportske igre

Švajcarska: četvrte po redu Dečije sportske igre

Pobednci četvrtih Dečijih sporskih igara: prelazni pehar pripao timu iz Cuga
Foto: arhiva SDŠ Vajnfeldern

Prvo mesto za đake iz Cuga

Udruženje roditelja Srpske dopunske škole u Švajcarskoj nedavno je u Vilu organizovalo četvrte po redu Dečije sportske igre. Okupilo se oko 250 učenika i roditelja iz osam Srpskih dopunskih škola u Švajcarskoj: iz Cuga, Gosaua, Vajnfeldena, Vila, Sent Galena, Bad Ragaca, Roršaha, Ucvila i Vintertura.

Pobednički tim iz Cuga sa roditeljima
Foto: arhiva SDŠ Vajnfeldern

U ukupnom plasmanu pobedili su đaci iz Cuga. Drugi su bili iz Gosaua, a treći iz Vajnfeldena. Takmičenje je održano u skoku u dalj, trčanju na 100 metara, štafeti 4 x 100 metara, bacanju kugle, preskakanju konopca, slobodnom bacanju i malom fudbalu. Ukupni pobednici igara, učenici iz Cuga, bili su najbolji u tri od sedam sporskim disciplina.

Domaćini sportkih igara: tim roditelja i đaka iz Vila
Foto: arhiva SDŠ Vajnfeldern

Dan je bio idealan za sportska takmičenja i druženje. Dečija graja, navijanje, radovanje, bodrenje i druženje su ponovo bili u centru zbivanja, a sportske discipline bile su merila spretnosti, umeća i snage.

Jedna od sportkih disciplina skok u dalj
Foto: arhiva SDŠ Vajnfeldern

Milutin Mićić iz Cuga bio je na najbrži u trci na 100 metara, prešavši tu stazu za 16,22 sekunde. Takođe bio je u timu pobedničke štafete 4 x 100 metara, kojoj je prvo mesto doneo i Vladislav Mićić u preskakanju konopca. Tamara Lazarević iz Ucvila bila je prva u bacanju kugle sa 10,01 m. Viktor Dukanović iz Gosaua i Nikola Jovančević iz Vajnfeldena podelili su prvo mesto u slobodnom bacanju. Iz deset pokušaja obojica su imala po osam pogodaka. U malom fudbalu pobednik je bio domaćin, ekipa iz Vila. Pored sportskih igara bile su organizovane i discipline zabavnog karaktera kao što su ubacivanje loptice u času sa vodom, nošenje čaše vezanih očiju, zajedničko nošenje balona. Zabavi i komentarima nije bilo kraja, a najvažnije za organizatore je bilo da su svoj cilj ostvarili – a on je glasio da „svako dete sa osmehom ode kući“.

Takmičenje u bacanju kugle
Foto: arhiva SDŠ Vajnfeldern

Svi su pohvalili ovogodišnje domaćine na sjajnoj organizaciji, odličnim sportskim uslovima, kao i bogatom posluženju. Odmah je odlučen i domaćin za sledeću godinu. Prilikom izvlačenja iz šešira sreća je najviše poslužila upravo ekipne pobednike iz Cuga, tako da će oni sledeće godine organizovati pete sportske igre.

Članovi udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj pripremili su nagrade za sve učesnike Dečijih sportskih igara. Prve tri najbolje ekipe dobile su po dve, a ostale ekipe po jednu knjigu iz njihove zbirke „Zaveštanje“.

Uvek dobro raspoloženi i složni: ekipa SDŠ iz Vajnfelderna
Foto: arhiva SDŠ Vajnfeldern

Istorija igara

Prve igre organizovane su u gradu Vinterturu na inicijativu udruženja roditelja istočne Švajcarske. Svrha igara bila je i ostala, da se uz sportska takmičenja održe i promocije rada škola, kao i međusobno upoznavanje i druženje učenika i roditelja. Druge sportske igre održane su u Vajnfeldenu, a treće u Ucvilu. Već od drugih sportskih igara program je obogaćen sadržajima i za roditelje. Taj program je tokom narednih igara dopunjavan, tako da su na poslednjim igrama u Vilu roditelji mogli da igraju šah, stoni tenis, razne društvene igre uz karte, kao i da se oprobaju u slobodnim bacanjima.

Zajednička fotografija svih učesnika
Foto: arhiva SDŠ Vajnfeldern