Početna Događanja Na Nijagarinim vodopadima obeležen Dan Nikole Tesle i otvoren prvi Teslin trg...

Na Nijagarinim vodopadima obeležen Dan Nikole Tesle i otvoren prvi Teslin trg u Severnoj Americi

Svečano otovaranje Trga Nikola Tesla na Nijagarinim vodopadima
Foto: Srpska škola Nikola Tesla

Po prvi put, na čitavoj teritoriji kanadske provincije Ontario (koja ima oko 15 miliona stanovnika) proslavljen je Dan Nikole Tesle, a 13 put na Nijagarinim vodopadima, zahvaljujući vrednim i upornim predstavnicima srpskog rasejanja, koji neguju lik i delo velikog Nikole Tesle, otvoren je prvi Teslin trg u Severnoj Americi.

„Na Nijagarinim vodopadima u Kanadi 10. jula svečano je obeležena 166. godišnjica rođenja velikog srpskog i svetskog genija Nikole Tesle. Toga dana otvoren je i prvi Trg Nikole Tesle u Severnoj Americi, na jednom od najlepših mesta na svetu, na Nijagarinim vodopadima”, izjavio je direktor Srpske škole Nikola Tesla u Nijagari Borislav Živković.

Učesnici programa obeležavanja Dana Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima
Foto: Srpska škola Nikola Tesla

On je rekao da je zahvaljujući prošlogodišnjoj inicijativi Toma Rakočevića, člana provincijskog parlamenta, Dan Nikole Tesle je postao praznik koji se obeležava na nivou cele provincije Ontario. „Ovogodišnja proslava Dana Nikole Tesle u Nijagari predstavila je centralnu manifestaciju na nivou cele provincije, te se ovom prilikom zahvaljujemo gospodinu Rakočeviću na ukazanom poverenju i iskazanom poštovanju za naš rad u prethodnih 13 godina” dodao je Borislav Živković.

„Na manifestaciji Dan Nikole Tesle  koja se od ove godine na Nijagarinim vodopadima obeležava kao centralna manifestacija na nivou provincije Ontarijo, sakupio se veliki broj poštovalaca lika i dela Nikole Tesle iz gradova širom Ontarija. Uz prisustvo velikog broja gostiju, i uz bogat kulturno-umetnički program, ovogodišnja manifestacija Dan Nikole Tesle bila je izuzetno svečana.

Na jednoj od najlepših pozornica sveta, sa pogledom na prelepe Nijagarine vodopade, naša Srpska škola Nikola Tesla sa dragim gostima, folklornim grupama Studenica iz Nijagare Fols, Sloga iz Vindzora, Vez iz Hamiltona i ostalim učesnicima, priredila je program dostojan značaja ovog dana” dodao je direktor Srpske škole Nikola Tesla Borislav Živković.

Nakon svečane ceremonije na Trgu Nikole Tesle, u hidrocentrali (Niagara Parks Power Station) počeo je večernji šou sa svetlosnim i audio efektima u čast Nikole Tesle. Manifestacija je završena spektakularnim vatrometom i osvetljenjem Nijagarinih vodopada u bojama srpske zastave u čast velikog genija.

„Brojne pohvale za organizaciju koje smo dobili na samoj manifestaciji, a koje nam i dalje pristižu, dokaz su da se naš trud isplatio, odnosno da smo se na dostojanstven i lep način bar malo odužili geniju kakav je bio Nikola Tesla. Ovom prilikom zahvaljujemo SVIMA koji su svojim učešćem u programu, volonterskim radom, prisustvom i aplauzima, ili na bilo koji drugi način doprineli da ova manifestacija dobije mnogobrojna priznanja. Iskreno se nadamo da će manifestacija Dan Nikole Tesle iz godine u godinu svojom raznovrsnošću i lepotom pomerati određene granice i da ćemo se sledeće godine okupiti u još većem broju. Nikola Tesla to svakako zaslužuje!”, naglasio je u ime Srpske škole Nikola Tesla Borislav Bora Živković.

Gosti na ovogodišnjoj manifestaciji su između ostalog bili gradonačelnik Nijagarinih vodopada Džimi Diodati, April Džefs (iz institucije Nijagarinih parkova), Dejvid Adams (direktora Nijagarinog parka),  Dejan Ralević ambasador Republike Srbije u Kanadi, Vasilije Petković generalni konzul Republike Srbije u Torontu, Tom Rakočević kanadski poslanik, Denis Matejk ispred srpske pravoslavne crkve Sv. Đorđe.. kao i mnogobrojni predstavnici i članovi drugih organizacija i grupa kako provincije Ontario tako i šire.

Bogat folklorni nastup
Foto: Srpska škola Nikola Tesla

Srspko kolo u čast Nikole Tesle
Foto: Srpska škola Nikola Tesla
Foto: Srpska škola Nikola Tesla