Početna Događanja Druženje kod Moravaca iz Štutgarta

Druženje kod Moravaca iz Štutgarta

Morava iz Štutgarta
Foto: Rasejanje.info

Veče mladih, veče dobre zabave i veče gostoprimstva – bio bi kratak opis nedavnog druženja u Štutgartu, u organizaciji Srpsko humanitarnog i kulturnog društva Morava. Manifestacija pod nazivom Folk(l)orona okupila je puno mladih sa teritorije Baden-Virtemberga. U zabavi uz pesmu i igru, na koju se čekalo duže od dve godine, mladi četiri folklorna ansambla predstavila su se pred mnogobrojnom publikom – dva ansamla Morave (domaćina), dva Sloge (Cufenhauzen iz Štutgarta) i po jedan Nove generacije iz Šorndorfa i Nikole Tesle iz Fraburga. Veseli i dobro uigrani folkloraši odigrali su omiljene igre uživajući što ponovo mogu da nastupaju u nošnjama, da pevaju i igraju na bini, da uživaju u aplauzima i što je najvažnije da se druže. Sklopljena su nova prijatestva, dogovorena nova druženja a bilo je i reči oko organizovanja zajedničkog izleta. Ideja ima i jasno je će uprave i članovi društva nastojati i da realizuju želje, jer je za sve najvažnije da su folklorna društva opstala i posle duge pauze.

Foto: Rasejanje.info

Na bini su ovoga puta bile i dve devojčice pevačke grupe Srpskog centra iz Štutgarta. Anica Kočić imala je dva nastupa, a prvi put se pred publikom predstavila i Dragana Ivetić.

Kao i na svim prethodnim manifestacijama Moravaca, ića i pića je bilo na pretek. Već na ulazu stariji su mogli da biraju između čašice domaće rakije ili penušavog vina. Veliki izbor jela i domaćih kolača upotpunio je veče u kome su mladi bili dominatni i sa pevanjem i sa igranjem. Za dobro raspoloženje bio je zadužen Džuboks bend. Svi Moravci su neumorno radili, bili dobro raspoloženi, kao i uvek posvećeni gostima a ono malo slobodnog vremena što su imali, koristili su da odigraju neko kolo ili da se provesele. Gostima je bilo sve potaman. Veseli, zadovoljni puni energije gosti su se razišli, a žurku su nastavili u autobusu članovi SKUD Nikola Tesla iz Frajburga, koji su imali preko dva sata puta do kuće.