Početna Događanja Medaljon s likom kralja Petra Karađorđevića i srpskom trobojkom za Arno Gujona

Medaljon s likom kralja Petra Karađorđevića i srpskom trobojkom za Arno Gujona

Saša Pešić i Arno Gujon – za Gujona medaljon s likom kralja Petra Karađorđeića
Foto: arhiva A. Gujon

Predsednik udruženje Svi Srbi u Parizu Saša Pešić poklonio je Arno Gujonu, velikom humanitarcu, osnivaču humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo i direktoru Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu medaljon s likom kralja Petra Karađorđevića i srpskom trobojkom. „Potiče iz Prvog svetskog rata. Ovim priznanjem, kralj Petar Karađorđević odlikovao  je francuske vojnike koji su, zajedno sa Srbima, učestvovali u proboju Solunskog fronta. Ponosan sam na zajedničku slavnu prošlost naših naroda. Hvala dragom prijatelju Saši Pešiću, predsedniku udruženja Svi Srbi u Parizu, koji mi je ovaj dragocen poklon doneo iz Francuske”, istakao je Arno Gujon.
Sa druge strane Saša Pešić se zahvalio Gujonu na podršci koju daje u očuvanju srpstva u Francuskoj. Uz medalju idu i reči Stefana Nemanje – oca Simeona, izgovorene na samrtnoj postelji, koje je zapisao njegov najmlađi sin Rastko – Sveti Sava:

„Narod je, čedo moje, trajniji od naraštaja i od svake države. Kad tad narod će se spojiti kao voda čim puknu brane koje ga razdvajaju. A jezik, čedo moje, jezik je ta voda, uvek ista s obe strane brane, koja će kao tiha i moćna sila koja bregove roni opet spojiti narod u jedno otačastvo i jednu državu”.