Početna Događanja U Štutgartu održana predstava posvećena 50 godina mature

U Štutgartu održana predstava posvećena 50 godina mature

Glumci Kluba seniora JES pozorišta u Štutgartu sa režiserom Mihlom i asistentkinjom Begler
Foto: JES pozorište

Četiri dana za redom glumci amateri Kluba seniora štutgartskog pozorišta JES (Junges ensemble Stuttgart) u odličnoj kondiciji i bez greške i treme izveli su svoju pozorišnu predstavu „Mir, radost, susret generacije”. Ni velika vrućina ove uigrane ekipe mladog režisera Hanesa Milha nije omela „slavljenike 50 godina mature” da se okupe, ispričaju svoje priče, popiju po koju čašu penušavog vina i šljivovice  i da se tri dana druže. Sjajna ekipa seniora sa glumcima Gizelom Bak, Mari-Luizom Gnant, Verom Gregović, Kristinom Ginter, Kristinom Kesler, Rihardom Keslerom, Birgit Olbrih, Burkhardom Šraderom i Hajnrihom Šturmom je na bini bila toliko ubedljiva, da se stekao utisak da su i u stvarnosti zajedno išli u školu.

Priče iz mladosti aktuelne su bile i posle 50 godina
Foto: JES pozorište

Oni su ispričali deo svojih stvarnih priča, radosti, strahova, sećanja, ostvarenih i neostvarenih želja, gde je na prvom mestu stavljen akcenat na druženju. Karakteri osoba iz srednjoškolskih dana se i 50 godina kasnije skoro nisu promenili…i svaki slavljenik mature je za onog drugog stavljao dao znanja da se nije promenio – ni po dobrim, ni o lošim osobinama. A na proslavi, tri dana se pričalo, jelo, slavilo, igralo uz divne pesme njihove mladosti. Kada bi došlo do setne scene Vera Gregović (u svom stilu) bi „uskala“ i tražila pesmu i igru, uz napomenu da slave 50 godina mature i da nisu došli na sahranu. Bilo je dirljivih momenata kada su gledali slike iz mladosti, pričali po neku dogodovštinu, pravili dalje planove, ali i sa setom govorili šta nisu a želeli su da ostvare.

Vera Gregović ne bi bila Vera, da i u ovoj pozorišnoj predstavi nije ubacila neke detalje vezane za njenu Srbiju. U jednom delu kada su zamišljali da maturant pevač, koji je uvek želeo sjajnu karijeru dobija Nobelovu nagradu, ona mu ju je dodelila i to na srpskom jeziku. Uz reči koje je publika mogla da prepozna – Nobelova nagrada, potencija, ajvar… Zbog te scene, ona je premijeri režiseru Milhu i njegovoj pomoćnici Bergler uz zajednički poklon svih glumaca (upakovan u fišeku) poklonila po teglu ajvara.

Publika je uživala uz glumce i njihove komentare uz gledanje fotografija iz školskih dana, stihove, igranje uz omiljene pesme iz mladosti. Interesantno je da je svaka osoba koja je nastupila u ovoj pozorišnoj predstavi prikazala veliki deo svog karaktera. Kasnije se saznalo da su tokom pisanja teksta režiser Hanes Mihl i asistentkinja Ana Berlger koristi predloge i tekstove glumaca amatera.

Nakon sve četiri predstave publika je glumce bogato nagradila aplauzima. Uz ovacija publika svih uzrasta uživala je u ovoj divno predstavi uz veliku želju da se i njima „dogodi“ 50 godina mature. Među njima je bio i profesor sa Fakulteta političkih nauka dr Slobodan Samardžić (bivši ministar za Kosovu i Metohiju u vladi dr Vojislava Koštunice) sa suprugom Vesnom, koji je došao da podrži i pogleda uživo pozorišnu predstavu svoje sestre Vere Gregović. Nakon premijere dr Samardžić je imao priliku da razgovora sa članovima glumaca Kluba seniora i oni su ga toplo pozdravili istakavši da o njemu puno toga znaju da imaju utisak da im je član porodice. Generalno, tako se i osećaju članovi Kluba seniora. U publici je bilo i predstavnika Srba, koji su želeli da vide i dožive kako se u pozorištu JES druže seniori i kako rade.

Dobro raspoloženje je uvek uz ples
Foto: JES pozorište

Ni vrućina, ni godine, ni sve druge privatne obaveze ne mogu omesti predstavnike Kluba seniora da se  nakon letnje pauze ponovo sastanu u prostorijama JES pozorišta i da spremaju novu predstavu.

Kako je u toku prikazivanja predstave bio i Letnji festival grada Štutgarta oni su kolektivno posetili štand Morave iz Štutgarta (udruženje, koje je Vera Gregović i osnovala) i uživali u đuveču i specijaliteti sa roštilja.



Vera Gregović je istakla da je Klub seniora JES pozorišta u Štutgartu otvoren za sve amatere koji žele da glume i da se druže i da bi volela da se još po neki predstavnik našeg naroda odazove i da učestvuje u ovom pozorištu. Ona je takođe pozvala i mlade i decu da se uključe u rad i pripremu i drugih predstava koje radi režiser Hanes Mihl, ističući da „je velika čast raditi sa njim i učiti od njega”.

Moja malenkost (tri u jedan – osnivač, urednik i novinar portala Rasejanje.info) je imala priliku da pogleda sve predstave u kojima je Vera Gregović igrala i da se uživa u energiji, volji, smehu, umeću, druženju i radosti po završenim predstava članova Kluba seniora JES pozorišta.