Početna Događanja Na Švarcvaldu održan 25. Petrovdanski sabor

Na Švarcvaldu održan 25. Petrovdanski sabor

Na Švarcvaldu održan 25. po redu Petrovdanski sabor
Foto: arhiva M. Marković

25. Petrovdanski sabor u organizaciji Crkvene opštine centralni Švarcvald održan je minulog vikenda u porti hrama svetog arhangela Mihaela u Filingen-Šveningenu. Tradicionalni Petrovdanski sabor se obeležava istovremeno i krsnom slavom omladine na Švarcvaldu, koji slave Svete apostole Petra i Pavla.

Na radosti svih nakon pauze od dve godine ponovo je moglo da se slavi. Sabor i slava svake godine počinju liturgijom, koju su ovoga puta služili protojerej Bratislav Božović i nadležni paroh protojerej- stavrofor Milenko Marković. Oni su nakon bogusluženja osvetili su slavska obeležja i sa prigodnom besedom obratili se prisutnoj omladini i narodu. Sabor su ulepšala deca folklorne sekcije Arhangel spletom narodnih igara iz otadžbine. Domaćini i kumovi ovogodišnje krsne slave bili su porodice: Kovačević, Kuhar i Rnjak, dok su se za iduću godinu javili članovi porodica: Pavlović, Trninić, Dimić, Preskar i Bukvić.

Ovogodišnji kumovi zajedno sa članicama folklorne sekcije Arhangel poslužili su narod slavskim kolačom, žitom i skromnim posluženjem.

Nakon kulturno-umetničkog programa, otvoren je turnir u malom fudbalu. Tradicionalno održano je i takmičenje u navlačenju konopca i bacanju kamena sa ramena.  Pored domaćih ekipa iz parohije, u malom fudbalu učestvovali su i gosti iz štutgartske parohije sa osvojenim drugim mestom. 

Tradicija okupljanja i proslave svetih apostola Petra i Pavla na Švarcvaldu je nastavljena uz prisustvo velikog broja naroda.

Takmičenje u nadvlačenju konopca
Foto: arhiva M. Marković