Početna Događanja U Italiji otvorena izložba posvećena srpskim zarobljenicima u Prvom svetskom ratu

U Italiji otvorena izložba posvećena srpskim zarobljenicima u Prvom svetskom ratu

Generalni konzul Ivana Stojiljković i ministarka Darija Kisić
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS

Ovog vikenda u italijanskoj opštini Tretno održana je komemoracija pod nazivom „Od Balkana do Trentina”, posvećena stradalim i sahranjenim srpskim vojnicima i zarobljenicima tokom Prvog svetskog rata u mestima Kastelanu i Roveretu. Nakon intoniranja srpske i italijanske himne, na otvaranju izložbe „Civili, vojnici i zarobljenici u zamku Kastelano u Velikom ratu” govorila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vladi Srbije prof. dr Darija Kisić.

Kako prenosi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije ministarka Kisić je istakla da se „Srbija sa velikim ponosom seća pobede u Prvom svetskom ratu i doprinosa svoje vojske u toj pobedi, kao i svih žrtava, koje su svoj život dale za slobodu i mir”. Ona je dodala da je Srbija pobedu u Velikom ratu najskuplje platila izgubivši skoro trećinu stanovništva, da te rane i danas bole i da zato svi Srbi, ma gde živeli i koliko daleko bili od svoje otadžbine, nose duboko u srcu sećanje na sve žrtve koje su pale tokom Velikog rata.

„Zauvek ćemo pamtiti njihova slavna i herojska dela, koja su simbol borbe za slobodu, junaštvo, hrabrost i požrtvovanost za svoju otadžbinu i svoj narod. Ti ideali su putokaz sadašnjim i budućim generacijama da cene mir, slobodu i prosperitet i da se za te ideale beskompromisno bore, svuda i uvek“, prenelo je Ministarstvo reči ministarke Kisić.

Ukazujući na viševekovno prijateljstvo i saradnju Srbije i Italije, prof. dr Kisić je Republici Italiji zahvalila na poštovanju prema Republici Srbiji i srpskom narodu, a predstavnicima Trenta, Rovereta i Kastelana na prilici da se Srbi u tom delu Italije sećaju slavnih sunarodnika i da im odaju počast. „Danas je ovde pravo mesto i da se setimo ondašnjih humanih postupaka i solidarnosti civilnog stanovništva Trentina, koje je, uprkos odredbama tadašnjih vlasti, ratnim zarobljenicima delilo obuću, odeću i hranu, u čemu su i sami oskudevali. Solidarnost je pobeđivala silu”, navela je Kisić.  

Deo prisutnih na komemoraciji
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS

Otvaranju izložbe u Trentu prisustvovali su generalni konzuli Republike Srbije u Trstu i Milanu Ivana Stojiljković i Radmila Selaković, Srbi iz Italije, predstavnici grada Trento i opština Rovereto i Kastelano, kao i predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić. Generalni konzul Republike Srbije u Trstu Ivana Stojiljković rekla je na otvaranju izložbe da se time odaje počast ne samo hrabrim vojnicima, već i civilima i brojnim ratnim zarobljenicima, koji su bili podvrgnuti teškom radu i uslovima života. „Mnogi od njih počivaju ovde i zato danas otkrivamo spomen ploču kako bismo se sećali velikog prijateljstva i herojstva, sa ciljem da očuvamo mir za našu decu”, rekla je generalni konzul Ivana Stojiljković a prenelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Izložba je održana u okviru istorijske komemoracije u znak sećanja na stotine srpskih zarobljenika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu u ovom delu Italije. Ministarka Kisić  je otkrila i spomen ploču stradalim srpskim vojnicima.