Početna Događanja Susret Arnoa Gujona i Milorada Čavića u Beogradu

Susret Arnoa Gujona i Milorada Čavića u Beogradu

Milorad Čavić i Arno Gujon u Beogradu
Foto: arhva A. Gujon

Proslavljeni srpski plivač Milorad Čavić, koji je rođen u Americi u kojoj je i odrastao, proslavio je Srbiju osvojivši mnogobrojne medalje na najznačajnijim takmičenjima i oborivši mnoge evropske i svetske rekorde u raznim disciplinama u plivanju, danas je posetio Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. „Prvu jutarnju kafu popio sam danas sa našim proslavljenim sportistom i olimpijskim šampionom iz dijaspore Miloradom Čavićem. Zahvalio sam mu se što je uprkos ponudama da nastupa za Ameriku gde je rođen, on odlučio da brani boje svoje otadžbine Srbije. Njegovo rodoljublje može da služi kao primer mladim sportistima iz naše dijaspore”, istakao je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Čavić, nekadašnji student Univerziteta Kalifornije u Berkliju, Sjedinjenim američkim državama rođen je 31. maja 1984. u Anahajmu u Kaliforniji.

Evropskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima u Dablinu 12. decembra 2003. godine oborio je svetski rekord (50,02) na 100 m. U periodu od 12. decembra 2003. do 26. marta 2004. bio je nosilac svetskog rekorda na 100 m delfin, kada ga je oborio Ijan Kroker. Ipak, Čavićev rezultat se i danas vodi kao evropski rekord. Na istom takmičenju osvojio je srebrnu medalju u trci 50 m slobodnim stilom. Na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju u decembru 2006. godine odbranio je titulu prvaka Evrope u trci 100 m delfin, a osvojio je i drugo mesto u disciplini 50 m slobodno. Na sledećem Evropskom prvenstvu u Debrecinu, 14. decembra 2007, odbranio je titulu prvaka Evrope u istoj disciplini, sa isplivanim pobedničkim vremenom 50,53 s, a 16. decembra osvojio je i titulu prvaka Evrope u disciplini 50 metara delfin rezultatom 22,89 s.

Na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu u martu 2008, Čavić je osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 m delfin stilom, oborivši dva puta u dva dana evropski rekord. Evropska plivačka federacija je Čavića diskvalifikovala sa daljeg takmičenja u Ajndhovenu, uključujući i trku na 100 m delfinom, zato što je prilikom primanja medalje nosio majicu sa natpisom „Kosovo je Srbija”. Međutim, diskvalifikacija je suspendovana i priznat mu je rekord.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom Gujon poklonio je Čaviću svoju knjigu
Foto: arhiva A. Gujon

Na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, Čavić je u disciplini 100 m delfin oborio olimpijski rekord u disciplini 100 m delfn. Dana 16. avgusta 2008. Čavić je osvojio srebrnu medalju u trci na 100 m delfin. Čavić je veći deo trke bio ubedljivo prvi, ali je izgubio od Felpsa za jednu stotinku pod sumnjivim okolnostima. Čavić je, u stvari, pobedio Felpsa, ali navodno nije dovoljno jako pritisnuo Omegin taster na kraju.

Na kraju godine je dobio zlatnu značku Sporta, nagradu za najboljeg sportistu u Srbiji. Na Svetskom prvenstvu u Rimu je osvojio zlatnu medalju na 50 m delfin sa vremenom 22,67 s i rekordom svetskih šampionata, kao i srebro na 100 m, otplivavši lični, državni i evropski rekord 49,95 s, što je drugo najbolje vreme na svetu i jedino, pored svetskog rekorda ispod 50 sekundi. U polufinalnoj trci je postavio svetski rekord, koji je držao samo jedan dan.

2012. osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Debrecinu u Mađarskoj na 100m delfin postavivši najbolje svetsko vreme u 2012. godini i rekord šampionata 51,45. Na Olimpijskim igrama u Londonu je bio deo srpske štafete u disciplini 4h100 m slobodno, a na 100 m delfin je u finalu zauzeo četvrto mesto. Nakon igara je završio plivačku karijeru.

Olimpijski komitet Srbije (i Crne Gore) ga je proglašavao za muškog sportistu godine tri puta, 2003, 2008. i 2009, a 2008. godine je od Sportskog saveza Srbije primio „majsku nagradu”.

Izvor Vikipedija