Početna Informacije Prijave za seminar Saveza srpskog folklora Švajcarske do nedelje 14. avgusta

Prijave za seminar Saveza srpskog folklora Švajcarske do nedelje 14. avgusta

Savez srpskog folklora Švajcarske održava seminar posvećen srpskom folklore. Predavači su  Slavica Mihailović, dr. Sanja Ranković i Ljubomir Vujčin. Obrađivače se oblasti Bela Palanka i Jasenica. Seminar se odražava od 16.-18. septembra u gradu Badenu. Cena smeštaja i ishrana su oko 150 franaka (može i opcija bez smeštaja), rok za prijavu je 14. avgust. Prijave se vrše isključivo onlajn na linku. U subotu 17. septembra, nakon  učenja predviđeno je i drugarskog veče. Za sva pitanja predstavnici Saveza stoje na raspolaganju.

Savez srpskog folklora Švajcarske je jedan od najjačih i najaktivnijih u Evropi koji sa velikom ljubavlju zajedno sa svojim članovima sa velikim poštovanjem čuva sve tradicionalne osobine jednog naroda „koje su utkane u folklor, igru i narodnu nošnju”.

Osnovan je 1994. godine. Za prvog predsednika odnosno predsednicu izabrana je Jelena Kuzmanović. Od svog osnivanja pa do danas savez su predvodili: Anđelko Vlajnić, dr Milomir Vračević, Aco Pavlović, Goran Šmitran, Dragan Lukić i Nenad Milenković (sadašnji predsednik SSFŠ.) Na redovnoj godišnjoj skupštini 2008. godine dolazi do promene imena iz Savez srpskih kulturno-umetničkih društava u Švajcarskoj (SSKUDŠ) u Savez srpskog folklora Švajcarske (SSFŠ).

„Osnovni cilj Saveza je sačuvati od zaborava kulturu, tradiciju, običaje i kulturno nasleđe Srba, ujediniti i prikazati kroz smotre, sabore i druženja jedinstvenost, takmičarski duh i sliku srpskog naroda na području Švajcarske. SSFŠ je posle SPC jedna od najvećih srpskih organizacija u Švajcarskoj, a trenutno čine ga dvadeset i jedno kulturno-umetničko društvo i u njima preko dve hiljade dece i mladih folkloraša. Još dva puta toliko čine pasivni članovi, roditelji dece folkloraša i prijatelji saveza”, istakli su članovi Saveza srpskog folklora Švajcarske.