Početna Događanja U manastiru Dragomirna služen pomen povodom 200 godina odupokojenja drugog episkopa Bukovine...

U manastiru Dragomirna služen pomen povodom 200 godina odupokojenja drugog episkopa Bukovine Danila Vlahovića

Pomen episkopu Danilu Vlahoviću u manastiru Dragomirna u Rumuniji
Foto: ambasada RS u Rumuniji

U manastiru Dragomirna u Rumuniji služenpomenpovodom 200 godina od upokojenja drugog episkopa Bukovine Danila Vlahovića. Parastos je obavio vladika Damaskin. Na poziv igumanije manastira Dragomirna, mati Marije Magdalene Gergine, pomenu je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević.

Prema izričitoj želji blaženopočivšeg episkopa Vlahovića, drugog po redu episkopa bukovinskog (1789-1822), a prethodno monaha i namesnika manastira u Kovilju, njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su i nalaze se u manastiru Dragomirna. Episkop i visokocenjeni veroučitelj Danil sačuvao je Katihetsku školu u Manastiru Svetog Ilije, koja je sprovodila svoje aktivnosti i u riznici (klisijarnici) Manastira Svetog Jovana Novog Sučavskog. Ova škola bila je svojevremeno premeštena u Černovce i podignuta na stepen teološkog instituta.

Danil Vlahović dobio je pravo administriranja grko-istočnog verskog fonda Bukovine prethodno kontrolisanog od Katoličke konzistorije u Lembergu (Lavov).

Nakon službe i pomena, sestrinstvo manastira je, u manastirskom muzeju priredilo izložbu pečata parohija iz Bukovine iz perioda 1775-1918. godine. U svom obraćanju i razgovorima koje je vodio sa episkopom Damaskinom, sestrinstvom manastira Dragomirna, sveštenstvom manastira Putna, Sučavica, Svetog Jovana Novog i Svetog Ilije iz Sučave, kao i sa lokalnim predstavnicima vlasti iz okruga Bukovina, ambasador Tomašević je istakao značaj negovanja kulture sećanja i odavanja počasti onim pojedincima koji su svojim delima izgradili mostove prijateljstva, a kako bi se očuvali i dodatno unapredili bratski odnosi između Srbije i Rumunije, naših naroda i dveju sestrinskih crkava, stoji u saopštenju Ambasade Republike Srbije u Rumuniji.

Manastir Dragomirna
Foto: Ambasada Republike Srbije u Rumuniji