Početna Događanja Koncert i degustacija srpskih vina povodom jubileja 140 godina prijateljstva Srbije i...

Koncert i degustacija srpskih vina povodom jubileja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana

Pozdravni govor ambasadorke Kovač
Foto: Ambasada Republike Srbije u Tokiju

U sklopu obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, Ambasada Republike Srbije u Tokiju organizovala je, u saradnji sa japanskim predstavništvom kompanije Stenvej & sinovi ekskluzivan koncert svetski poznate pijanistkinje Aise Iđiri u glavnom izložbenom salonu ove kompanije u Tokiju.

Iđiri je izvela dela čuvenog srpskog kompozitora Aleksandra Vujića, mladog kompozitora i pijaniste Dušana Dakića, japanske kompozitorke Mai Fukasave, kao i dela Franca Lista, prenosi Ambasada Republike Srbije u Tokiju. Ambasadorka Aleksandra Kovač je, u svom govoru, pozdravila ulogu koju su srpski i japanski umetnici imali u snaženju bilateralnih odnosa i približavanju i boljem razumevanju dve geografski udaljene zemlje i naroda. Ona je istakla da je Aisa Iđiri dugogodišnji prijatelj Srbije i zahvalila kompaniji Stenvej & sinovi  što je ovaj događaj priredila u svojim prostorijama. Rekla je „da smo ponosni i na činjenicu da je ova kompanija otvorila predstavništvo u Beogradu i što smo u mogućnosti da našu saradnju produbljujemo”.

Nakon koncerta, u Ambasadi je priređena degustacija srpskih vina. 

„Ambasadorka Kovač je ukazala na bogatu tradiciju i kulturu vina u Srbiji, kao i na činjenicu da je u današnje vreme ova industrija u usponu, te da naša zemlja može da se pohvali nagrađivanim proizvođačima i vinima. Istakla je zadovoljstvo što se jubilej bilateralnih odnosa obeležava i na ovaj način”, istaknuto je u Ambasadi.

Gosti su imali priliku da od kompanije Makoto investments dobiju detaljne podatke o vinskim regijama, sortama grožđa i vinima iz Srbije koja su probali tokom večeri, kao i da degustiraju specijalitete srpske kuhinje. Poznati muzičari Rjohei i Kohei Inoue izveli su nekoliko kompozicija na tradicionalnim japanskim muzičkim instrumentima.

Događajima je prisustvovalo oko 40 zvanica, među kojima su bili predsednik upravnog odbora Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadaši Maeda, predstavnici japanskih investitora Tojo tajers, Nipon ekspres, Mint Japan, Tojota cušo i drugih, kao i predstavnica službe za odnose sa javnošću vladajuće Liberalno-demokratske partije Akiko Ućida, predsednica Asocijacije za muzičku razmenu Japan-Srbija Ecuko Cunozaki, kompozitorka Mai Fukasava i drugi prijatelji Ambasade.

Zakuska i degustacija vina iz Srbije
Foto: Ambasada Republike Srbije u Tokiju