Početna Informacije Podela novih 30 stočnih grla za srpska povratnička domaćinstva u Bosanskom Petrovcu

Podela novih 30 stočnih grla za srpska povratnička domaćinstva u Bosanskom Petrovcu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja je prošle godine pokrenula projekat ekonomskog osnaživanja srpskih povratničkih domaćinstava u Federaciji Bosne i Hercegovine u narednom period dobija svoj nastavak. U saopštenju Uprave istaknuto je da je prošle godine „Uprava zajedno sa Centrom za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu podelila 35 steonih junica porodicama koje se bave stočarstvom u Bosanskom Petrovcu. Nakon što su se junice otelile, 30 novih porodica iz ove zapadnokrajiške opštine dobiće u narednom periodu po jedno tele”.

„Podela stočnih grla dobijenih od steonih junica predstavlja drugu fazu samoodrživog projekta za koji smo prošle godine izdvojili više od 6 000 000 dinara. U dve faze, pomogli smo ukupno 65 porodica srpskih povratnika u bosansku krajinu. Posebno me raduje to što je koncept samoodrživosti, koji duži niz godina primenjujem u svom humanitarnom radu na Kosovu i Metohiji, zaživeo i u povratničkim sredinama u Federaciji”, naglasio je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je tokom prošle godine u Federaciji BiH finansirala još dva projekta ekonomskog osnaživanja srpske zajednice u  Bosanskom Grahovu i Posavini. Za potrebe kupovine pčelarske opreme i sitne poljoprivredne mehanizacije izdvojeno je dodatnih 3 000 000 dinara čime je pomognuto oko 100 porodičnih gazdinstava.