Početna Događanja Veče kulture i srpskog dokumentarnog filma na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Drvo...

Veče kulture i srpskog dokumentarnog filma na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Drvo kajsije” u Uđanu

Srpska delegacija sa organizatorima i ambasadorkom RS u Jeremeniji
Foto: Ambasada RS u Jevevanu

U okviru 8. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Drvo kajsije” u Uđanu, u Jemreniji, održan je poseban program posvećen srpskom dokumentarnom filmu i kulturi.  „Ovim povodom je u Jermeniji, na poziv organizatora festivala i čuvenog jermenskog režisera Garegina Zakojana, i uz značajnu podršku Ministarstva kulture i informisanja,  Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Republike Srbije u Jerevanu, boravila delegacija iz Srbije”, prenela je Ambasada RS u Jerevanu.

Delegaciju su činili dramaturg, režiser i istoričar filma Božidar Zečević, režiser Maja Novaković, čiji je film „A sad se spušta veče” prikazan u okviru redovnog programa festivala, etnolog-antropolog iz Etnografskog muzeja i izvršni direktor Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu Saša Srećković, umetnica Simonida Stanković, istraživač Maša Vukanović iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kao i filolog i prevodilac Karina Avagjan.

Tokom programa posvećenog Srbiji, prikazano je osam kratkih dokumentarnih filmova, od 1962. godine do savremenog doba, održan je kraći koncert srpske tradicionalne muzike, kao i koktel u organizaciji Ambasade Srbije u Jerevanu.

Ambasadorka Panajotović Cvetković je pozdravila goste, predstavila učesnike iz Srbije i govorila o značaju ovakvih događaja, „odnosno retrospektive srpskog dokumentarnog filma za približavanje kultura i prijateljskih naroda dve zemlje”. U svom govoru Garegin Zakojan je Srpsko veče nazvao svojevrsnim „festivalom unutar festivala”, budući da je prvi put ceo festivalski dan bio posvećen jednoj zemlji. On se osvrnuo na dosadašnju bogatu filmsku saradnju sa Srbijom i predstavio planove za buduće povezivanje festivala dokumentarnog filma u Beogradu, Jerevanu i Teheranu”, prenosi Ambasada Srbij u Jermeniji.

Događaju je prisustvovao veliki broj gostiju, predstavnika diplomatskog kora i jermenskih institucija, srpske dijaspore, filmofila i prijatelja Srbije. Gosti iz Srbije su tokom boravka u Jermeniji posetili Ambasadu Srbije u Jerevanu, gde su sa ambasadorkom razmenili informacije i ideje za buduću saradnju Srbije i Jermenije na planu kulture.