Početna Događanja U Briselu počela nova školska godina u srpskoj školi sa 40 đaka

U Briselu počela nova školska godina u srpskoj školi sa 40 đaka

U Briselu od ove godine đake u Srpskoj dopunskoj školi podučava Jelena Stojanović
Foto: arhiva J. Stojanović


Intoniranjem himne Bože pravde, proteklog vikenda, počela je nova školska godina u Dopunskoj školi na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu. Mnogobrojne đake pozdravila je nova nastavnica, Jelena Stojanović i poželela im puno uspeha u radu, a roditeljima se zahvalila na negovanju i očuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije kod svoje dece, kao i na dobroj saradnji i podršci radu škole. Izrazila je želju i nadu da njihov primer slede i drugi roditelji srpske dece koja žive u Belgiji, te škola postane bogatija za još đaka.

Kako nastavnica Stojanović ističe u školskoj 2022/23. godini, nastavu će pohađati 40 učenika. Oni će biti raspoređeni u tri grupe, uzrasta od 6 do 15 godina. „Učenici su sa velikim uzbuđenjem dočekali početak nove školske godine, a novu nastavnicu su prihvatili veoma lepo i srdačno. Nisu skrivali radost što ponovo vide svoje srpske drugare i što će i ove školske godine imati priliku da zajednički uče, pripremaju priredbe i druže se”, dodala je nastavnica.

Dopunska nastava na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu, koju organizuje  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, počela je sa radom školske 2004/05. godine. Realizacija nastave se sprovodi uz veliku podršku Ambasade Republike Srbije u Briselu i Saveta roditelja, koji obezbeđuje učionicu i nesebično učestvuje u organizaciji slobodnih aktivnosti. Ovaj vid nastave je namenjen deci srpskog porekla u inostranstvu, sa ciljem razvijanja svesti o sopstvenom nacionalnom i kulturnom identitetu, očuvanju i negovanju  srpskog jezika i upoznavanja sa najvrednijim delima srpske kulturne baštine, kao i podsticanje održavanja trajnih veza sa otadžbinom.