Početna Vesti Patrijarh srpski Porfirije boravio u Mađarskoj, odlikovao premijera Orbana, posetio srpsku zajednicu…

Patrijarh srpski Porfirije boravio u Mađarskoj, odlikovao premijera Orbana, posetio srpsku zajednicu…

Patrijarh srpski Porfirije boravio u Mađarskoj povom 100 godina uspostavljanja Sprke Patrijaršije i 20 godina služenja vladike Lukijana na čelu Eparhije budimske
Foto: Ambasada RS u Mađarskoj

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije posetio je Ambasadu Republike Srbije u Budimpešti tokom prvog dana boravka u poseti Mađarskoj povodom 100. godišnjice uspostavljanja Srpske Patrijaršije i 20. godišnjice služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske.

Ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov je, sa kolektivom Ambasade, organizovao svečani prijem u Ambasadi i obratio se prisutnima istakavši da su politički odnosi Republike Srbije i Mađarske danas dostigli najviši nivo u istoriji, a da su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije i Viktor Orban, predsednik Vlade Mađarske, najviše doprineli razvoju bilateralne saradnje, čiji su odnosi u proteklom periodu građeni na razumevanju i međusobnoj podršci.

Prisutnima se obratio i patrijarh Porfirije poručivši da srpski i mađarski narod imaju ne samo najveće moguće razumevanje, već i istinsku i pravu saradnju u svim segmentima. Prijemu su prisustvovali predstavnici Vlade Mađarske, diplomatski kor, predstavnici srpskih institucija u Mađarskoj, kao i sportisti.

Tokom drugog dana posete, patrijarh Porfirije održao je liturgiju u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji, kojoj su prisustvovali Žolt Šemjen, zamenik premijera Mađarske, Vitajoš Ester, zamenica ministra kulture, Mikloš Šoltes, državni sekretar za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, mađarski velikodostojnici, predstavnici srpskih institucija, kao i veliki broj vernika.

Patrijarh srpski Porfirije je, između ostalog, ukazao da su Srbi, bežeći od nevolja, došli u Sentandreju, tada pusto mesto, zidali su skromne kuće, ali su u oskudici i bedi sazidali i osam predivnih hramova na malom prostoru, koji su i danas opstali. Stoga, Sentandreja, ovdašnji Srbi i pravoslavna crkva mogu biti najbolji mogući primer svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, pa i u Srbiji.

Foto: Ambasada RS u Mađarskoj

Patrijarh je takođe izrazio zahvalnost mađarskoj državi za sve što čini za narod, crkvu, da podrži život pravoslavnih vernika i pohvalio mađarsku vladu za zalaganje za hrišćanske vrednosti u Evropi.

Poslednjeg dana posete patrijarh Porfirije se sastao sa državnim vrhom Mađarske i odlikovao premijera Mađarske Viktora Orbana najvišim odličjem Srpske pravoslavne crkve – Ordenom Svetog Save prvog stepena, u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, podršku Eparhiji budimskoj i izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između Srbije i Mađarske.

Nakon sastanka sa premijerom Mađarske, patrijarh Porfirije posetio je i baziliku Svetog Stefana, a zatim i Parlament Mađarske gde se sastao sa predsednikom parlamenta Laslom Keverom.

Vladika Lukijan se nalazi 20 godina na čelu Eparhije Budimske
Na slici pored partirarha i vladike Lukijana i ambasador RS u Budimpešti Ivan Todorov
Foto: Ambasada RS u Mađarskoj

Takođe, sastao se i sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, a sagovornici su u razgovoru potvrdili da su odnosi dve zemlje danas verovatno najbolji u poslednjih nekoliko vekova.

Tokom boravka u Mađarskoj, patrijarh srpski Porfirije posetio je i sedište „Samouprave Srba”, krovne organizacije srpske zajednice u Mađarskoj, kao i Srpsku školu Nikola Tesla u Budimpešti.

Izvor: Ambasada Republike Srbije u Budimpešti