Početna Razgovor Elis Osvalt iz Njujorka, autor knjige o Tesli (Tesline reči) održaće turneju...

Elis Osvalt iz Njujorka, autor knjige o Tesli (Tesline reči) održaće turneju po Srbiji od 20. do 28. septembra

Elis Osvalt autor knjige Tesline reči
Foto: Nogen Bek

Knjiga Tesline reči autora Elisa Osvalta koristi citate pronalazača koji su pronađeni u do tada neistraženim intervjuima datim pre 100 godina, a koje su objavili ugledni američki časopisi i novine. Ovo je debitantsko delo, a Elis Osvalt je sopstveni izdavač i menadžer koji živi i radi u Njujorku. Knjiga je pisana u obliku drame i u njoj se ukrštaju mnogi žanrovi. U velikoj meri štivo je dopunjeno manje poznatim, ali lako proverljivim citatima Nikole Tesle.

Mada zaostavština Nikole Tesle postaje veoma popularna u SAD, većina Amerikanaca još uvek ne zna njegovo ime, a pritom za one koji su dobro upoznati sa njegovim dostignućima još uvek postoje misterije i novi detalji koje treba istražiti i otkriti.

Elis Osvalt najavljuje svoju srpsku turneju i svoju novu poziciju potpredsednika Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (TNF), kao i saradnju sa Nikolom Lončarem, i misiju da ovu knjigu unese u škole širom sveta bez ikakvih troškova za nastavnike i studente. Misija TNF jeste da se sav obrazovni materijal za Tesla klubove po svetu daje besplatno, a Elis se priključio ovom projektu.

Osvaltova srpska turneja održaće se od 20. do 28. septembra 2022. u okviru koje će autor upriličiti govor pod nazivom „Nikola Tesla: Decenije mudrosti iz njegovih intervjua i članaka u Američkim novinama i časopisima”. Autor će potpisivati primerke knjiga, u cilju promovisanja svoje misije poklanjanja knjige školama širom sveta. Ovo je njegova prva poseta Srbiji, te ističe svoje veliko uzbuđenje povodom toga.

Ovaj mladi i relativno nepoznati pisac je napravio pometnju širom sveta. Knjiga Tesline reči dobila je pohvale jer je pridobila pažnju širokog raspona čitalaca, od tinejdžera do doktora nauka, te ljudi koji imaju široko znanje o Nikoli Tesli, kao i onih koji nikada nisu čuli za njega. „Pročitao sam niz knjiga i još mnogo toga o Tesli i smatrao sam da dobro poznajem ovog čoveka i njegovo delo. Međutim, ništa što sam pročitao nije prenelo duh, dušu i um samog čoveka kao ova mala knjiga”, rekao je dr Vujo Knežević, neurohirurg i član Tesla foruma Zapadne Australije.

Šta Vas je inspirisalo da napišete ovu knjigu?

– Studirao sam dramsku umetnost na UAB (Univerzitet Alabama u Birginhamu) jer sam još u ranoj mladosti bio opčinjen pričama Šekspira i drugih pisaca. Kada sam naišao na pregršt citata (Tesle) u starim intervjuima, imao sam osećaj da sam izgubio razum, te sam kupio svaku knjigu koju sam mogao da pronađem na tu temu napisanu na engleskom jeziku i dostupnu u Sjedinjenim Državama. Učinilo mi se kao da niko nikada nije video te citate jer nije bilo njihovog pomena u drugim biografijama ili u dokumentarnim filmovima. Dakle, osećao sam da je moja dužnost da stvorim ovo delo. Nisam naučnik ili istoričar, ali kao dramaturg mogu da inspirišem običnog čoveka. Moja knjiga može da ukaže na pravi smer generacijama budućih inženjera, istoričara i psihologa, u cilju istraživanja. Ljudsko društvo je sada mnogo spremnije da razmotri osobe koje svet vide i pristupaju mu na drugačiji način u odnosu na većinu i da ih prikaže u pozitivnom svetlu. Knjiga govori o Teslinom genijalnom delu i stvaralaštvu.”

Koji je Vaš omiljeni Teslin citat?

– Ima mnogo sjajnih Teslinih citata, ali moj omiljeni je o Problemu povećanja ljudske energije. On u okviru njega pominje sve, od religije do toga da li vanzemaljci stvarno postoje, i divi se dostignućima čovečanstva, istovremeno ukazujući na velike probleme koji su pred nama, a pritom i daje praktičan putokaz ka rešavanju tih problema.

Kada ste i kako prvi put čuli za Teslu?

– Prvi put sam čuo za Teslu kad sam saznao za dokumentarni film na TV kanalu PBS koji je objavljen 2000. godine. Odgledao sam ga 2012. godine, a zatim ponovo nekoliko godina kasnije. Interesantno je da je PBS snimio prvi mejnstrim film, u SAD, o Tesli, i to više od 100 godina nakon njegovih najvećih dostignuća. Dakle, sam Tesla je tek nedavno postao popularan u Americi.

Osvalt ima reči hvale za još jednog srpskog naučnika koji se proslavio u Velikoj jabuci: „Kada bi svako od nas pokušao da bude produktivan sa svojim vremenom kao što je bio Mihajlo Pupin, svet bi bio u takvom stanju da bismo svi lili suze radosnice. Dakle, i Pupin i Tesla su imali urođenu produktivnost. Oni su nalazili radost u disciplini, radu i redu“.

Knjiga Tesline reči se upravo prevodi na srpski, ruski i kineski jezik. Posetite teslaswords.com da poslušate klipove audio knjige ili pročitate jedan njen deo. Nastavnici mogu da posete veb sajt za poklon-knjigu u PDF formatu koju će koristiti u obrazovne svrhe.

Za kopiju knjige sa autogramom u Beogradu ili Novom Sadu, zapratite @Teslaswords na Instagramu i autora Ellis Oswalt on LinkedIn u vezi svih detalja srpske turneje. Kontaktirati: ellisoswalt@gmail.com

Za portal Rasejanje.info Marina Bulatović