Početna Događanja Zbornik Zaveštanja Udruženja pisaca Švajcarske postao punoletan

Zbornik Zaveštanja Udruženja pisaca Švajcarske postao punoletan

Udruženje srpskih pisaca Švajcarske (USPŠ) organizovalo je veliku i velelepnu promociju svog jubilarnog zbornika Zaveštanja 2022, osamnaestog po redu. Zbornik, kako ističu svi članovi predstavlja simbol i identitet ovog Udruženja. „Slavimo njegovo punoletstvo, na radost i zadovoljstvo svih članova USPŠ, koji su svojim učešćem kroz sve ove godine dali nemerljiv doprinos njegovom postojanju i kvalitetu. Naravno, deo tog doprinosa su dali i autori koji su učestvovali  kao gosti u zborniku, i ovim putem im se zahvaljujem”, istakao je predsednik udruženja Sava Ilić, u pozdravnom govoru.

On je dodao da je zbornik Zaveštanja USPŠ ima vrlo bitan značaj i vrednost za srpski nacionalni identitet u Švajcarskoj, a to je ćirilično pismo, na kom su štampani svi godišnjaci. „Koliko znam naš zbornik je jedinstven po objavljivanju na ćirilici u kompletnoj srpskoj dijaspori. Zato s pravom mogu da istaknem da je USPŠ dostojan nastavljač štampanja srpskih duhovnih umotvorina na ćiriličnom pismu, s obzirom da je Vladimir Jovanović još davne 1864. godine u Ženevi prvi pokrenuo  i uređivao sedmični list Sloboda koji je štampan na ćirilici, i to je bio prvi list koji je u Švajcarskoj štampan na stranom tj. srpskom jeziku. Time je i opravdava tvrdnja ,,dok postoji jezik, postoji i narod”, jer jezik i pismo služe čoveku i čovečnosti, o čemu mnogo opširnije govori u svojim knjigama „Srbi u Švajcarskoj” naš počasni član i jedan od osnivača našeg Udruženja, magistar književnosti, istoričar Živko V. Marković”, naglasio je Sava Ilić.

Foto: Udruženje srpskih pisaca Švajcarske

Ilić je podsetio prisutni da je srpsko pismo najsavršenije, što su priznali mnogi velikani svetske književne pozornice. „Tu zaslugu pripisujemo Vuku Stefanoviću Karadžiću koji je  doprineo da bude razumljivo i pastiru i akademcu, a ta impresivnost je u njegovoj jednostavnosti – piši kako govoriš čitaj kako je napisano”, dodao je i istakao da je prioritet Udruženja na čijem je čelu, da nastavi da ide tim putem i da ostane dosledno svom kursu – očuvanju jezika i ćiriličnog pisma, odnosno celokupne baštine i kulture srpskog naroda u Švajcarskoj. „Time će doprineti novom naraštaju lakšu spoznaju svog identiteta i ostavi im u amanet nešto što će svako od njih prepoznati svojim odrastanjem, naravno, tome moraju i sami roditelji da daju veliki doprinos. Možemo imati sve pasoše ovog sveta, da pričamo deset jezika, da se integrišemo, asimiliramo, to će nam samo omogućiti lakši život u rasejanju, ali ako ne znamo svoj jezik i svoje pismo, mi nemamo svoj identitet.  Čovek može biti srećan samo – ako je ono što jeste!  Zato budimo ono što jesmo!”, poručio je predsednik Udruženja pisaca Švajcarske Sava Ilić.

Svi prisutni pesnici i članovi i gosti iz drugih zemalja predstavili su se svojim najboljim stihovima, čestitali vredan jubilej i uživali u divnoj večeri, razgovorima, posluženju, muzici… Dejan Zorica je, kao što to radi godinama, bio muzička podrška na gitari. Siniša Ikanović guslar iz Štutgarta se takođe predstavio spletom narodnih pesama. Posebnu čast ovom događaju pored mnogobrojnih gostiju po peru priredili su i vicekonzul Republike Srbije u Cirihu Živorad Petrović, direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov sa svojim saradnicama Sarom Ivković Marković i Violetom Đorđević. Muzička podrška večeri bila je, kao i godinama ranije Takođe velika zahvalnost otišla je svima članicama udruženja, koje su pripremila bogato posluženje, kao i domaćinu elitnog hotela Oksen iz Niderucvila (Luki) koji je omogućio ovo promociju u njegovom objektu, kao i njegovom osoblju na trudu oko hrane i pića.

Foto: Udruženje srpskih pisaca Švajcarske