Početna Događanja Saradnja Srbije i Italije u oblasti kinematografije

Saradnja Srbije i Italije u oblasti kinematografije

U okviru Međunarodnog filmskog festivala u Rimu, održan je panel na temu unapređenja saradnje u oblasti filmske industrije i koprodukcije između Srbije i Italije. Govorilo se o prednostima snimanja u Srbiji, potencijalima srpske kinematografije, modelima podrške države filmu i poreskim olakšicama, kao i o podsticajima za snimanje stranih filmova u Srbiji.

Na ovom panelu učestvovali su predsednik Filmskog centra Srbije Gordan Matić, organizator Italijansko-srpskog festivala u Beogradu Gabrijela Karluči, predsednik Jervolino studija Petar Nali, predsednik Filmske komisije regije Lacio Lučano Sovena, Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije, ambasador Republike Srbije u Rimu Goran Aleksić kao i posebni savetnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije Rade Vojnović.

Ambasador Aleksić je ukazao na značajnu investiciju u filmskoj industriji, realizovanu kroz otvaranje filmskog studija Jervolino u Srbiji i interes da se u najskorije vreme sa Italijom zaključi novi bilateralni sporazum o saradnji u oblasti kinematografske umetnosti i koprodukcije, prenela je Ambasada Srbije u Rimu. Posebni savetnik Vojnović detaljno je predstavio mogućnosti za strane manjinske produkcije u pogledu subvencija i različitih vidova podsticajnih mera.

Panel je bio odlično posećen, a među prisutnima je bilo najviše filmskih profesionalaca – pre svega italijanskih producenata i reditelja. Predsednik Jervolino studija Petar Nali je ocenio je da je Srbija značajan partner sa Balkana koji u budućnosti može zauzimati još važnije mesto. Panel je zvanično trajao dva sata, međutim zbog velikog interesovanja prisutnih razgovori su trajali još toliko, uz dogovor da italijanska filmska delegacija u najskorijem roku poseti Beograd i na licu mesta se uveri u predočene potencijale i mogućnosti. Ovaj događaj je bio prilika za uspostavljanje direktnih kontakata između zainteresovanih italijanskih producentskih kuća sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije.

Foto: Filmski centar Srbije