Početna Događanja Delegacija Šapca boravila u Fuđimiju, pobratimu ovog grada

Delegacija Šapca boravila u Fuđimiju, pobratimu ovog grada

Delegacija grada Šapca boravila je u četvorodnevnoj poseti Fuđimiju u Japanu, povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice bratimljenja dva grada.  Gosti iz Srbije, uz predstavnike Ambasada Republike Srbije u Japanu prisustvovali su lokalnom festivalu, koji je otvoren i uz pozdravne reče srpske ambasadorke Kovač. U svom obraćanju Aleksandra Kovač je ukazala na važne jubileje za bilateralne odnose Srbije i Japana koje proslavljamo ove godine i zahvalila Fuđimiju i Šapcu što su na poseban način doprineli jačanju veza dve zemlje i naroda.

Kao svetao primer istakla je solidarnost koju su kroz istoriju svojih odnosa pokazivali Šabac i Fuđimi, napomenuvši nedavno otkriveni istorijski podatak da je u toku Prvog svetskog rata u selu Mizutani, koje je jedno od tri sela preteča Fuđimija, prikupljana pomoć Srbiji, koja je zatim poslata preko Crvenog krsta Japana. Istakla je i ulogu Fuđimija kao grada domaćina našoj rvačkoj reprezentaciji pred Olimpijske igre u Tokiju. Takođe, pozdravila je napore koji su usmereni ka jačanju ekonomskih odnosa i saradnje putem japanskih investicija, među kojima je i kompanija Jazaki, koja u Šapcu ima svoju fabriku, prenela je ambasada Srbije u Tokiju.

Gradonačelnici dva grada govorili su o istorijatu bratskih odnosa i planovima za dalje jačanje saradnje, počev od realizacije programa razmene učenika, o čemu je tokom posete potpisan memorandum o razumevanju. Nakon ceremonije otvaranja, organizovan je obilazak festivala, zgrade kulturnog centra i biblioteke grada, kao i svečana večera. Tokom boravka u Japanu, delegacija Šapca posetila je i Ambasadu Republike Srbije u Tokiju.