Početna Događanja Članovi crkvenog hora iz Ciriha u poseti Milanu i Đenovi

Članovi crkvenog hora iz Ciriha u poseti Milanu i Đenovi

Predstavnici crkvenog hora Bogorodičin iz Ciriha organizovali su dvodnevnu posetu parohijama u Italiji – Milanu i Đenovi, gde su učestvovali na bogosluženjima. Članove hora i njihovom sveštenika protojereja-stavrofora Miroslava Simijovića dočekao je jerej Ivica Đulić, koji je bio i inicijator ove posete. U dva dana, oci Simijanović i Đulić su služili na redovnim bogosluženjima u Đenovi i Milanu, članovi hora su pratili službe, dok je dirigent bila mr Olivera Sekulić, saradnik odeljenja za Umetnost pri Srpskom institutu u Cirihu.

U Đenovi na svetoj liturgiji, pored predstavnika naših vernika prisustvovali su i rimokatolički sveštenik Ernesto Kaparos i ruski sveštenik Marian Selvini (obojica) sa svojim parohijanima. Liturgiju su služili paroh jerej Ivica Đulić i protojer-stavrofor Miroslav Simijonović iz Ciriha. Otac Miroslav je u Đenovi propovedao na temu: Crkva u savremenom svetu. „U toku propovedi, naglasio je da naši parohijani u dijaspori nemaju uvek mogućnost da posećuju nedeljna i praznična bogosluženja, ali da je porodična crkva – negovanje porodične ljubavi, molitve i posta najlepši način očuvanja crkvenosti u svetu u kojem živimo. Nadležni sveštenik Ivica Đulić je pozdravio sve prisutne i preneo pozdrav episkopa Andreja koji nesebično brine o parohijanima ove parohije. Nakon bogosluženja su se prijatno družili gosti i domaćini i svoju radost ovekovečili fotografijama. Potom je jerej Ivica Đulić posetio bolesnu decu iz Srbije koja su na lečenju u Đenovi, pročitavši im molitvu za zdravlje a potom upitio reči utehe i ohrabrenja porodicama”, preneo je Eparhijski sajt austrijsko-švajcarski.

Nastup u Milanu
Foto: Eparhijski sajt

Dan kasnije, u mestu Karate Brijanca kod Milana, nakon liturgije otac Miroslav je nakon pročitanog jevanđelja protumačio jevanđeljsku poruku. On je nakon pričesta, kao saradnik Srpskog instituta u Cirihu, održao jedno predavanje o Hilandarskim ikonama iz projekta: Srednjevekovna srpska umetnost – lepota antičkog nasleđa na Balkanu. Nakon zajedničkog druženja sa parohijanima, posete centru gradu članovi hora iz Ciriha vratili su se svojim kućama, zadovoljni divnim iskustvom i nezaboravnim druženjem sa Srbima u severnom delu Italije.