Početna Događanja Srbi sa severa Italije posetili manastir Lepavinu

Srbi sa severa Italije posetili manastir Lepavinu

Srbi koji žive na severu Italije i koji poštuju verske običaje, vrednosti i tradiciju svoga naroda, dobili su blagoslov svoga vladike Andreja i posetili su manastir Lapavinu, u nekadašnjoj Vojnoj Krajini. Kako su naveli, to je oblast, „gde su naši pretci živeli između Otomanskog carstva i Austro–ugarske imperije. Boreći se u neprestanim ratovima nisu izgubili svoju pravoslavnu veru nego su je čuvali znajući da samo u crkvi gospodnjoj mogu naći spasenje, što i svedoči ovaj manastir svojim viševekovnim postojanjem”.

Pedesetak parohijana se iz Udina uputilo put manastir Lepavina. Već na kapiji manastira susreli su se sa Srbima iz Knina i Slovenije, koji su takođe sa svojim sveštenicima stigli istim povodom. Na svetoj liturgiji prisustvovali su svi zajedno i  „oko dvesta hrišćana, jednom dušom i jednim srcem uznosili su zahvalnost i molitvu presvetoj Trojici”. Bogosluživao je jeromonah Vasilije, iguman, a sasluživali su sveštenici Rade Despotović, Milorad Đekanović i Dušan Đukanović.

Po završetku liturgija, trpeza ljubavi je po hrišćanskoj tradiciji poslužena u manastirskoj trpezariji uz čitanje Prologa Svetog Vladike Nikolaja ohridsko–žičkog. Bratski susret je nastavljen posetom kapeli, koju su nadahnuto oslikali ruski ikonopisci, a potom i kratkom šetnjom u kojoj je monah Teofan nadahnuto govorio o istoriji manastira i o duhovnom putu monaha.

„Vraćajući se svojim domovima, telesno umorni ali duhovno preporođeni svi hodočasnici su ispunjeni tihom radošću; Višnji blagoslov je ispunio srca i duše svima, i svi imaju istu želju: udostoj nas Gospode ponovnog hodočašća”, navedeno je u saopštenju Srba sa severa Italije.

Foto: CO Udine