Početna Događanja U Skoplju otvorena izložba ,,Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila...

U Skoplju otvorena izložba ,,Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941.”

U Skoplju je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sveti Kliment Ohridski otvorena izložba „Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941.”, u organizaciji Muzeja žrtava genocida u Beogradu i uz podršku Kulturno-informativnog centra SPONA iz Skoplja.

Ovom izložbom makedonskoj javnosti biće predstavljen istorijski kontekst i tragične posledice pojedinačno najvećeg ratnog zločina počinjenog nad kulturnim i identitetskim nasleđem na čitavom području Evrope tokom Drugog svetskog rata, u kojem je uništen gotovo čitav nacionalni fond koji je obuhvatao oko 354.000 naslova monografskih publikacija u oko 500.000 svezaka, preko 1.400 ćiriličnih rukopisa i povelja iz perioda od XII do XVII veka, kartografsku i grafičku zbirku od 1.500 brojeva, 4.000 naslova časopisa i 1.800 naslova novina, uključujući i celokupne biblioteke kulturnih velikana poput Vuka Karadžića, Lukijana Mušickog i Đure Daničića, navela je Ambasada Srbije u Severnoj Makedoniji.

Tokom svečanosti otvaranja postavke o razaranju Narodne biblioteke Srbije 06. aprila 1941. godine, okupljenima su se obratili direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Sveti Kliment Ohridski Rahmetuli Kući, autor izložbe i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i ambasadorka Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, koja je i zvanično otvorila izložbu.

Ambasadorka Nevena Jovanović podsetila je da je Narodna biblioteka, ne slučajno, bila jedna od prvih meta vazduhoplovnih snaga nacističke Nemačke, te da stoga 6. april 1941. godine ne predstavlja samo dan kada je u Srbiji počeo Drugi svetski rat i kada je nemilosrdno bombardovana prestonica tadašnje Kraljevine Jugoslavije, već i jedan od najtužnijih datuma za srpsku i svetsku kulturnu baštinu, kada je pokušano zatiranje celokupnog kulturnog i nacionalnog identiteta jednog naroda, dodala je Ambasada Srbije u Severnoj Makedoniji u saopštenju. Ambasadorka je istakla važnost negovanja kulture sećanja kako se ovakvi zločini ne bi ponavljali u budućnosti.

Izložba „Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941.” trajaće do 22. decembra 2022. godine.

Foto: Ambasada Srbije u Skoplju