Početna Događanja Ambasador Đurić dobitnik Ordena Nikole Tesle

Ambasador Đurić dobitnik Ordena Nikole Tesle

Odlukom rukovodstva Tesline naučne fondacije, ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić dobitnik je Ordena Nikole Tesle. U ime Fondacije, Đuriću je odlikovanje uručio Dejvid Vujić, počasni predsednik i jedan od sedmorice inženjera srpskog porekla koji su učestvovali u misiji Apolo u okviru NASA svemirskog programa.

„Počastvovan sam odličjem koje nosi ime najvećeg srpsko-američkog naučnika svih vremena, čoveka koji je – i bukvalno i metaforički – osvetlio svet, i svojim izumima promenio tok istorije na dobrobit čitavog čovečanstva. Odajući počast našem Tesli, odajemo počast svim Srbima i Amerikancima, i svemu onome što naše dve zemlje i naša dva naroda mogu zajedno da učine“, izjavio je tom prilikom Đurić.

Uručujući orden, Vujić je obrazložio da je ambasador Đurić izabran za ovo prestižno priznanje zbog svoje posvećenosti isticanju značaja 140 godina duge diplomatske istorije naših dveju zemalja, kao i kontinuiranog rada na iznalaženju novih načina za unapređenje bilateralne saradnje u najboljem interesu i Srbije i SAD. Na svečanosti u novoj zgradi Ambasade Srbije predstavljena je posebno izrađena statua Nikole Tesle, delo američkog vajara Stena Votsa, koja će u narednom periodu biti izložena i na Institutu Smitsonijan u Vašingtonu, kao i u mnogim muzejima i univerzitetima širom SAD.

Orden U duhu Nikole Tesle (Tesla Spirit Award) najviše je odličje koje dodeljuju Srbi u Americi, Amerikanci i poštovaoci lika i dela najpoznatijeg srpskog izumitelja širom sveta, okupljeni u Teslinoj naučnoj fondaciji iz Filadelfije.

Pod rukovodstvom osnivača i predsednika Nikole Lončara, ova Fondacija već skoro pune dve decenije organizuje konferencije i simpozijume u Teslinu čast, kao i raznovrsne događaje na kojima predstavlja život i rad Nikole Tesle, šireći tako svest o njegovim naučnim postignućima i čuvajući sećanje na njegov nemerljiv doprinos ljudskom društvu.

Izvor: Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu