Početna Događanja U Štutgartu održan Letnji festival

U Štutgartu održan Letnji festival

Srednja grupa Moravaca nastupila Igrama iz Pčinja na Letnjem festivalu grada Štutgarta
Foto: V. Krstić

Četiri srpska udruženja predstavila svoj narod najlepši mogući način

Letnji festival grada Štutgarta davno je postao brend glavnog grada Baden-Virtemberga. Preko 100.000 ljudi poseti ovaj festival koji traje šest dana. Više od pedeset nacija koje žive na prostoru Štutgarta učestvuju u njemu i nastoji da na najbolji i najlepši način – kroz pesmu, igru i kulinarske specijalitete – predstavi svoj narod. Organizator je Forum kulture iz Štutgarta, koji svake godine dovede neku popularnu ličnost ili grupu iz inostranstva. Pre par godina čuveni trubač Boban Marković je sa svojim orkestrom bio specijalni gost.

Moravci su svih šest dana bili prisutni na festivalu
Foto: V. Krstić

Srbi su vrlo aktivni na ovom festivalu. Četiri udruženja su bila zastupljena sa svojim štandovima: Morava, Sveti Sava, Sloga i Srpski centar. Članovi Morave godinama učestvuje svih šest dana, dok predstavnici ostalih udruženjima dva do tri dana. Moravci su, kao i prethodnih godina, divno ukrasili srpski štand. Marljivo su radili i, kako su rekli, sve je perfektno funkcionisalo.

I tinejdžeri su bili vrlo vredni
Tanja Krstić po prvi put radno na festivalu
Foto: V. Krstić

Prva predsednica Morave i jedan od osnivača toga društva Vera Gregović bila je do sada na svim letnjim festivalima. „Sa moje strane moram da kažem da je sve funkcionisalo kao švajcarski sat. Predsednik Nebojša Antić je bio napred, a mi svi za njim. Atmosfera je bila odlična i svako je imao svoj zadatak: ko je za roštiljem, ko čisti luk, ko pravi đuveč, ko prodaje… Naš ‘spoljni momak’ sekretar Siniša Burgić brinuo se o nabavci – da ništa ne bi nedostajalo. Omladina je bila kompletno uključena, a naša srednja grupa je ‘Igrama iz Pčinja’ pobrala najveći aplauz“, nije krila svoje oduševljenje Vera Gregović. Poznato je da Moravci na ovom festivalu imaju svoje stalne goste, koji nedeljom dolaze na porodični ručak. Domaću rakiju šljivovicu su ponovo prodavali u čokanjčićima, što posetioci svaki put dožive kao posebnu atrakciju.

Članovi Srpskog centra sa svojim poslasticama
Foto: arhiva Srpski centar Štutgart

I drugi srpski štandovi su bili veoma posećeni. Sveti Sava i Sloga su prodavali tradicionalna srpska jela, pretežno specijalitete sa roštilja i razne vrsta pita, dok su članovi Srpskog centra postali prepoznatljivi po palačinkama „Crepes – bre“. Ovoga puta pored mnogo priloga za palačinke članovi Centra su posetioca ponudili i sladoled i voće.

Sveti Sava je takođe imao dobru ponudu
Foto: Z.Jović

Svi oni su lepo ukrasili svoje štandove, dodavši nacionalne simbole svojih zemalja. Pohvale idu na račun svih, jer su i ove godine Srbiju predstavili na najbolji mogući način i to na polju gastronomije, koja je za Nemce kao i narode koji žive u Nemačkoj veoma važna. Za razne prospekte Turističke organizacije Srbije je takođe vladalo veliko interesovanje, a bilo je i onih posetilaca koji su se pohvalili da su upravo zahvaljujući tim prospektima od prethodnih godina posetili Srbiju i lepo se proveli. Sve pohvale idu na račun svih srpskih udruženja koja su učestvovala, jer svojim volonterskim radom pokazuju koliko vole svoju zemlju i šta su sve u stanju da urade za nju.

Deo prisutnih na Letnjem festivalu
Foto: ahriva Srpski centar
„Crepes – bre“ Srpski centar je postao prepoznatljiv po palančicima, bre
Foto: arhiva Srpski centar Štutgart