Početna Događanja U Gmundenu u Austriji prvi put plivano za časni krst

U Gmundenu u Austriji prvi put plivano za časni krst

Manifestaciji prisustvovao i gradonačelnik Štefan Krapf

U austrijskom gradu Gmundenu u organizaciji Crkvene opštine u parohiji Svetog velikomučenika Georgija po prvi put je organizovano osvećenje vode na jezeru Traunze i plivanje za časni Krst. Na Bogojavljenje, protoprezviter Nikola Pantić služio je svetu liturgiju, a nakon službe usledilo je veliko osvećenje vode. „U 12 časova vernici su se ponovo okupili na centralnom gradskom trgu u Gmundenu. U prisustvu gradonačelnika Stefana Krapfa i velikog broja vernika, otac Nikola je najpre osveštao jezersku vodu i pozdravio sve prisutne na srpskom i nemačkom jeziku, a zatim pozvao sve koji su se pripremali za tradicionalno plivanje da uđu u vodu. Uprkos niskoj temperaturi i prvim snežnim padavinama u 2023. godini, plivači su bez oklevanja prihvatili izazov i po ulasku u jezero zajedno podigli krst”, istaknuto je u CO u Gmundenu.
Osam učesnika je hrabro ušlo u vodu. Bilo je planirano da preplivaju 33 metra, ali kako nije mogao da se angužuje dovoljan broj spasiocica bez kojih se takmičenje ne bi moglo održati, napravljen je kompromis – da se uđe u vodu i otpliva par metara.

Foto: CO Gmunden

Crkvena opština je darivala učesnike ikonom Svete Trojice. Kako su preneli predstavnici CO gradonačelnik Štefan Krapf je predstavnicima prisutnih medija izjavio da će grad Gmunden nastaviti da podržava zajednicu Srpske pravoslavne crkve u Gmundenu i iskazao radost zbog prilike da prisustvuje ovom nesvakidašnjem događaju.

„Nadam se da je ovo samo početak jedne lepe tradicije za grad Gmunden i našu zajednicu”, rekao je otac Nikola, koji je još jednom iskoristio priliku da se zahvali svim učesnicima, predstavnicima grada na podršci i posebno Nenadu Radojeviću, bez čijeg nesebičnog truda i zalaganja ovaj događaj ne bi zaživeo. Svi učesnici i prisutni narod pozvani su na kraju da se okrepe uz kuvano vino i posluženje koje je pripremljeno trudom vrednih parohijana.