Početna Događanja U Berlinu svečano i u duhu svetosavlja obeležen Sveti Sava

U Berlinu svečano i u duhu svetosavlja obeležen Sveti Sava

U nemačkoj prestonici, Berlinu, minule nedelje (22. januara),  u hramu Svetog Save svečano je proslavljen Savindan. Svetosavska akademija otpočela je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop diseldorfski i sve nemački Grigorije. Vladika je prelomio slavski kolač sa učenicima Dopunske nastave na srpskom jeziku u Berlinu, koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Kako dolikuje ovom velikom prazniku, Savindan u Berlinu je obeležen Svetosavskom akademijom, koje su zajednički pripremale nastavnice srpskog jezika Marija Aleksić i Mirjana Stefanović. Među prisutnim gostima, najviše je bilo dece koja su došla da proslave dan srpske prosvete, pismenosti, kulture i države.

Na samom početku prigodnog kulturno-umetničkog programa, nastavnica Marija Aleksić u pozdravnoj reči obratila se svim prisutnim gostima, roditeljima i učenicima i zahvalila se Njegovom preosveštenstvu episkopu Diseldorfa i Nemačke Grigoriju i ambasadoru Republike Srbije u Berlinu dr Snežani Janković, kao i ostalim prisutnima iz javnog života srpske zajednice u Berlinu.

Slavski kolač sa učenicima Srpske dopunske škole u Berlinu prelomio vladika Grigorije
Foto: Srpska škola u Berlinu

Prigodan kulturno-umetnički program otpočeo je izvođenjem „Himne Svetom Savi”. Tokom Svetosavske akademije odata je počast Svetom Savi, brojnim recitacijama, dramskim dijalozima, legendama i predanjima, slaveći njegovo delo i vrline i pronoseći duh svetosavlja.

Životno delo Svetog Save viševekovna je civilizacijska vrednost – ne samo što je postavio duhovne stubove državnosti i savremenog školstva, nego je u društveno-humanitarnim oblastima bio vizionar, pokretač i osnivač. Njemu posvećen praznik, prilika je da se osvrnemo na pomenute temelje, ali i pogledamo u našu budućnost, koju čine učenici naše srpske dopunske škole.

Akademija je završena horski uz pesmu „Sveti Savo, mudra glavo“ koju su svi učenici programa otpevali zajedno sa publikom.  Po završetku manifestacije, predstavnici srpske pravoslavne crkvene opštine u Berlinu donirali su paketiće svim učesnicima ovogodišnje svetosavske priredbe.

Sa Svetosavske akademije u Berlinu
Foto: Srpska škola u Berlinu