Početna Događanja Milijana Božić iz Valjeva dobitnica je nagrade Muzičkog festivala TV „Melos“ u...

Milijana Božić iz Valjeva dobitnica je nagrade Muzičkog festivala TV „Melos“ u Vrnjačkoj Banji

Milijana Božić organizovala je mnoge kultune manifestacije vezane za očuvanje tradicije
i bogate kulturne baštine srpskog identiteta
Foto: arhiva M. Božić

Saradnik i srpskog rasejanja

Milijana Božić iz Valjeva, poznati je tekstopisac i pesnik. Predsednik je udruženja muzičkih stvaralaca Zlatna nota, koje okuplja tekstopisce, kompozitore, instrumentaliste, aranžere, vokalne soliste, izdavače, producente i predstavnike medija. Dobitnik je mnogih nagrada, pehara, zahvalnica i diploma. Nedavno je stigla i nova – nagrada za tekst „Šarenica“ na muzičkom festivalu TV „Melos“ iz Kraljeva, koji je održan u Vrnjačkoj Banji. Ta nagrada dođe kao kruna dosadašnjeg desetogodišnjeg stvaralaštva.

Milijana je nosilac mnogih nagrada
Foto: arhiva M. Božić

Zajedno sa aforističarem i pesnikom Radojem Blažićem, organizovala je niz kulturnih dešavanja u kući Đure Jakšića pod nazivom „Skadarlijski kulturni mozaik“ i „Srbija u srcu“. Sa njima je tada sarađivao veliki broj poznatih umetnika, estradnih umetnika, pesnika, aforističara, kao i poznati voditelji Jelena Obućina i Milan Milosavljević. Takođe u biblioteci u Malom Zvorniku je sa kolegom Blažićem organizovala „Veče kroz aforizam i pesmu do vašeg srca“. Imala je i promocije svoje dve knjige „Vajat“ i „Rukopis ljubavi“ u muzeju „Semberija“ u Bijeljini. Izdala je i elektronsku knjigu „Na razboju vremena“, satkanu od verskih običaja, lirske, duhovne i rodoljubive poezije, a sve sa ciljem očuvanja bogate srpske tradicije.

Milijana Božić je i organizator mnogih kulturnih manifestacija vezanih za očuvanje tradicije i bogate kulturne baštine srpskog identiteta. Sarađuje i sa našim ljudima u rasejanju, a veliki doprinos dala je svojim scenarijima u snimanju radio emisije srpskog radija Mladost iz Švajcarske, koje su snimljene u istorijskom zdanju Zmaj od Noćaja u Mačvanskoj Mitrovici.

Omiljena i u srpskog rasejanju
Foto: arhiva M. Božić

„Za sebe slobodno mogu reći da velikim delom svoga stvaralaštva stojim na braniku tradicije, a to je i moj pokušaj da savremenom čoveku, zatrpanom problemima današnjeg savremenog doba, približim nešto što je u njegovom korenu i njegovoj biti“ – objasnila je Milijana uz obećanje da će nastaviti svoje aktivnosti o kojima će se zasigurno još dugo slušati.

Za Milijanu Božić je, kako je istakla za portal Rasejanje.info, najveća nagrada i uspeh učešće na narodnom univerzitetu „Kolarac“ u Beogradu, gde je predstavila „svoju čaršiju, Tešnjar“ i svoju najdražu pesmu pod nazivom „Suveniri ljubavi“.

Sećanja je vraćaju na to veče: „Nikada neću zaboraviti kako izgleda osetiti kontakt sa publikom u prepunom „Kolarcu“. To je osećanje koje će u meni večno živeti. Ljudi su mi prilazili i čestitali, hvalili moje stihove, a meni se činilo da sam ih sve svojih stihovima zagrlila i da su mi oni uzvratili taj zagrljaj. Bilo je fascinantno kako je publika primila moju pesmu „Suveniri ljubavi“. Upravo zbog tog doživljaja ona mi je postala i najdraža pesma. Iskreno verujem da će takvih pesama biti još mnogo“, istakla je Milijana Božić.

„Papir i olovka su moji provereni i odani prijatelji, sa kojima delim radost, tugu, razočarenja, kao i one skrivene misli i želje, svoje nemire i nesanicu. Sve što sam rekla kroz svoje stihove u svojoj prvoj knjizi bio je osećaj očaranosti najlepšeg godišnjeg doba – proleća“. Svoju prvu pesmu napisala je sa sedam godina. Sagovornica portala Rasejanje.info ističe da je veliki broj njenih pesama ostao u rukopisu, jer ju je život trasirao u drugom pravcu. „Ljubav prema poeziji je ostala u drugom planu, ali ona i dalje živi u meni i čeka svoje vreme da konačno nađe svoj put i obelodanim je. Ljubitelji moje poezije i dan-danas sa uživanjem čitaju te stihove“, ističe Milijana Božić.

Do sada je sarađivala sa Draganom Aleksandrićem, Velimirom Jakićem, Vladom Teodosićem, Dejanom Erstom, Milanom Mijatovićem, Mikicom Jablovcem, Đorđem Marjanovićem (mladim kompozitorom iz Čačka), Vladicom Stojkovićem Srbijancem, Milenkom Božićem, Miloš Maunagom, Vesnom Rivas, Zoricom Teodosijević, Milojem Bubanjom, Todorom Maletinom, Jelenom Kalat, Mirom Škorić i Peđom, Milom Isidorović, „Noćnim leptirima“, Bokicom Rodić, Nadicom Jovanović, Draganom Despotovićem, Milijom Milićem, Milanom Simićem, Slavicom Perić, Suzanom Stojićević… i sa još mnogo njih u njenoj desetogodišnjom stvaralačkoj karijeri.

Specijalno za portal Rasejanje.info:

Anđelka Krasojević