Početna Događanja Na Bubijadu u Šapcu svoj model dovezao i Rade Ravnjak iz Frajburga...

Na Bubijadu u Šapcu svoj model dovezao i Rade Ravnjak iz Frajburga u Nemačkoj

Rade Ravnjak sa svojom Bubom prvi put učestvovao na Bubijadi u Šapcu
Foto: Vesna Laketić Ravnjak

Minulog vikenda u Šapcu je održana 19. po redu Bubijada, manifestacija koja okuplja ljubitelje „Bube“, čuvenog Folksvagenovog modela, koji je u periodu od 1938. do 2003. prodat u preko 21,5 miliona primeraka. Punih 19 godina udruženje ljubitelja Bube „Nacionalna klasa“ i članovi ogranka u Šapcu organizuju ovu manifestaciju – sada već pod pokroviteljstvom Turističke organizacije grada Šapca. Iz godine u godinu sve je veći broj ljubitelja i posednika modela Bube koji dolaze kao učesnici Bubijade. Već godinama je ova manifestacija međunarodna i najviše ima ljubitelja Buba iz Srbije i Republike Srpske, a potom i iz  bivših jugoslovenskih republika. Ove godine, među stotinak učesnika, pored vozila registrovanih u Srbiji pojavili su se i modeli iz Severne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske kao i jedan (model) iz Švajcarske. Među njima bio je i Rade Ravnjak rodom iz Vlasenice u Republici Srpskoj, koji od 1991. živi u nemačkom gradu Frajburgu. Sa svojom nedavno restauriranom Bubom učestvovao je na ovom skupu po prvi put.

Svi modeli su bili doterani za paradu: Ravnjakova plava je između ostalog zbog divne boje posebno privlačila pažnju
Foto: Vesna Laketić Ravnjak

„Ovo je prvi put da posećujem i učestvujem na Bubijadi. Interesovanje se pojavilo pre mnogo godina. Poželeo sam i kupio jednu Bubu iz 1963. godine koja je preko 10 godina bila u jednoj garaži.  Pre nepunu godinu moj oldtajmer je kompletno restauriran i odmah sam ga registrovao u Smederevu. Mnogo mi je drago što sam sa suprugom Vesnom došao na ovu smotru i što sam bio deo manifestacije. Osećaj je nestvaran i meša se sa posebnom radošću i poštovanjem prema svim učesnicima i vlasnicima ovog kultnog automobila, uz koga su stasavale generacije i to ne samo u Evropi već i u celom svetu. I svi mi imamo jedno zajedničko – ljubav prema tom automobilu i sećanje na jedno divno i bezbrižno vreme (po najviše na detinjstvo)“, priča za internet portal Rasejanje.info Rade Ravnjak, koji je inače veliki ljubitelj oldtajmera.

I supruga Vesna je bila u povorci
Foto: Rade Ravnjak

On je naglasio da je ova smotra bila divno organizovana. „Bubijada u Šapcu je bila fantastična, sa odličnom organizacijom mog dobrog prijatelja Boće – doktora za Bube i predsednika Buba u klubu u Šapcu. Muzika uživo do ponoći, uz dobro društvo i piće. Rado ću doći i na sledeću jubilarnu 20-tu po redu Bubijadu, koja će osećam biti odlično organizovana. Svi koji dolaze na ovu manifestaciju imaju isti interes i ljubav prema Bubi. Ovogodišnje društvo je bilo samo za poželeti. Sve je bilo odlično“, oduševljen je Rade Ravnjak.

Interesatnih detalja je moglo je da se vidi na 19.-oj Bubijadi
Foto: Rade Ravnjak

Učesnici Bubijade od samog početka ove manifestacije u ranim popodnevnim satima naprave defile ulicama Šapca. Tako je bilo i ove godine, kada su učesnici došli i do pešačke zone u centru Šapca, gde su svoje ljubimce prikazali i zainteresovanim građanima grada Šapca, koji se ponose što je njihov grad postao nezvanični centar „folcika“ u Srbiji.

Različiti detalji su privlačili posetioce
Foto: Rade Ravnjak

A Rade dodaje da će do naredne smotre pokušati da restaurira svog novog ljubimca „Fiću“ i da će takođe učestvovati na skupu Fića – čuvenoj „Fićijadi“ u Kragujevcu.