Početna Događanja Promocija romana Olivere Budimir u Štutgartu

Promocija romana Olivere Budimir u Štutgartu

Olivera Budimir sa delom svoje publike u Štutgartu
Foto: lična ahriva O. Budimir

Olivera Olja Budimir rodom iz Prištine poznata je srpskom rasejanju preko svojih romana, za koje je poslednjih godina organizovala niz promocija i književnih večeri. Vrlo dobro je prihvaćena i njeni romani se rado čitaju, iako su radnje teške. Njene teme su ratne i bave se progonom Srba sa njihove rodne zemlje. Da je veoma teško napustiti svoj dom i u sopstvenoj zemlji postati izbeglica opisala je u romanu „Lavirint života“ – rođena i odrasla u Prištini, uživala sa svojima i sa komšijama Albancima, pa se zaljubila, udala i živela lep život u divnom braku. Međutim lep način života prekinulo je NATO bombardovanje 1999. godine. Nestao je dom, nestao je čovek koga je neizmerno volela, a nastale su duge godina traženja i nerazumevanje Srba u Srbiji za probleme Srba sa Kosova i Metohije. Posmrtne ostatke svoga Radeta je velikom upornošću našla – ali bez glave i tako ga sahranila u Beogradu. I tako je nastao lavirint života Olivere Budimir, koji je kasnije pretočila u istoimenu knjigu gorke istine. Na promociji tog romana pre desetak godina u Štutgartu gotovo da nije bilo osobe, kojoj nisu krenule suze, a posebno kod onih koji su silom doživeli sličan progon kao Olivera Budimir.

Konzul Dragan Dimitrijević i Olivera Budimir
Foto: lična ahriva O. Budimir

Olivera se nedavno ponovo vratila za Štutgart, gde je promovisala svoj novi roman „Uvir na izvoru“. Promocija je održana u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta – Štutgart“. Predsednica toga udruženja Desa Burazor Aslanidu je vodila program i govorila o knjizi.

„Uvir na izvoru“ je ratna, rusko-srpska ljubavna priča. I ne samo to. Želja Olivere Budimir je bila, da romanom oda počast žrtvama jednog nepravedno vođenog rata – posebno NATO snaga protiv jedne suverene države – sa ciljem da joj se bez milost otcepi i oduzme deo njene teritorije. Rat, koji još uvek taje.

Priča je nastala u vihoru rata na samoj granici Srbije sa Albanijom, gde su hrabri borci, među kojima je i hrabra devojka Slađana branila svoju otadžbinu i dostojanstvo svoga naroda. „Mnogi su umrli, poginuli, tu na granici, ne odstupivši ni pedalj. I Slađana je poginula, umrla je na rukama izabranika svoga srca, ruskog dobrovoljca Jurija. Olivera je učinila sve da priča oživi, da se pamti, da uđe u legendu, jer to zaslužuje žrtva mladih boraca, junaka, zaslužuje Slađana. Kao što i sam naslov kaže, njihovi životi uviru na samom izvoru, u jeku mladosti, ali i na samog granici, gde počinje, izvire Država“, istakla je Desa Burazor Aslanidu. „Ovo jeste ratna priča, ali je cela prožeta porukama mira i ljubavi, ‘jer koja je snaga jača od snage ljubavi, a za nju treba živeti a ne umreti’“, istakla je autorka Olivera Budimir, koja od 1999. živi i stvara u Beogradu.

Desa Burazor Alsanidu govori o delu Olje Budimir
Foto: lična arhiva O.Budimir

Roman je doživeo već tri izdanja, a uskoro treba da se prevede i na ruski jezik. Ekaterina Morozova, rediteljka iz Moskve, voljna je da uradi scenario za film i pozorište.

Publika je bila očarana Oliverinim novim romanom, kao i konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević, koji je izrazio želju da se što više piše, kako bi se i na taj način „očuvali naše Kosovo i Metohija“. U ime predstavnika konzulata, on je pozdravio sve prisutne, a potom je gošća iz Srbije odgovarala na pitanja gostiju i rado im potpisivala knjige. Pored romana „Lavirint života“ i „Uvir na izvoru“ Olivera je autor i romana „Put oblaka“.

Novi roman Olivere Budimir
Foto: lična arhiva O. Budimir