Početna Najave Završena registracija prve podružnice Prosvjete u Nemačkoj

Završena registracija prve podružnice Prosvjete u Nemačkoj

Članovi Prosvjete Štutgart
Foto: arhiva Prosvjete Štutgart

Svečano otvaranje u prostorijama Generalnog konzulata u Štutgartu

Lepa vest je stigla od Dese Burazor Aslanidu, predsednice Srpskog prosvetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta iz Štutgarta: završena je registracija ovog udruženja kod nadležnih vlasti u Štutgartu. Predstavnici „Prosvjete” pozivaju na svečano otvaranje u četvrtak, 26. septembra u 19 časova u prostorije Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu (Taubenstr. 4, 70199 Stuttgart). Čast da otvori SPKD „Prosvjeta”, pripala je pukovniku Mihajlu Vujoviću, ujedno potpredsedniku odbora Prosvjete iz Republike Srpske. Pored njega, visoki gosti Prosvjete na otvaranju u Štutgartu biće profesor Filip Perišić iz Kotor Varoši, Dejan Mastilović, sekretar Prosvjete Republike Srpske, kao i profesor Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete Austrije.

Dogovor članova udruženja oko daljih akcija
Foto: arhiva Prosvjete Štutgart

Ovaj lep događaj obogatiće umetnici iz Štutgarta – muzičar i kompozitor Jordan Đević, mladi pijanista Branimir Stojičić i vokali Draga Milićević i Anica Kostić. Biće tu i pojedini pisci i članovi Prosvjete sa svojim književnim delima.

Prijave za dolazak su obavezne i to kod predsednice Prosvjeta Štutgart Dese Burazor Aslanidu na +49 151 75859183, ili kod blagajnika Karla Horna na +49 173 3165640.

Branimir Stojičić će svirati na svečanom otvaranju Prosvejte Štutgart
Foto: arhiva Prosvjete Štutgart

Inače, Prosvjeta je osnovana 1902. godine u Sarajevu radi očuvanja srpskog kulturno-prosvetnog i nacionalnog identiteta, što je i danas njen glavni cilj. Tokom svoje istorije Prosvjeta je više puta zabranjivana i gašena, ali se uvek oporavljala i nastavljala sa radom. Danas ima preko 40 podružnica širom sveta, a u Nemačkoj je ovo prva registrovana u Štutgartu. Prosvjeta je u Štutgartu do sada imala nekoliko aktivnosti: „100 godina od završetka Velikog rata”, promocija knjiga Olivere Budimir iz Beograda, Dese Burazer Aslanidu Borice Đekanović, Svetlane Matić…