Početna Kultura Izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu” se otvara u ponedeljak u...

Izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu” se otvara u ponedeljak u Beogradu

Muzej nauke i tehnike iz Beograda ove godine obeležava 30 godina postojanja. Povodom tog velikog jubileja u Galeriji nauke i tehnike SANU (Srpske akademije nauka i umetnosti) u ponedeljak 23. septembra u 19 časova će biti otvorena izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu – iz zbirke Muzeja nauke i tehnike”. Autorka je dr Snežana Toševa, muzejski savetnik. Tema je vrlo interesantna i za srpsko rasejanje i obogaćuje znanje narodnog neimarstva.

Izložba posvećena sećanju na narodno graditeljstvo
Foto: Muzej nauke i tehnike

Izložba se organizuje u cilju sećanja na značajne ličnosti, koje su obeležile osnivanje Muzeja nauke i tehnike. Posvećena je arhitektama, koji su na različite načine bili inspirisani narodnih graditeljstvom, a čiji se radovi čuvaju u Muzeju. Biće izložena dela akademika: Branislava Kojića, Aleksandra Deroka, Božidara i Zorana Petrovića. Njihova izložena dela svedoče o tome koliko je njihova inspiracija bila duboko povezana sa tradicionalnom arhitekturom. „Istraživanjem na terenu, objavljivanjem knjiga i studija, izradom crteža, fotografisanjem, i konačno, projektovanjem koje je inspirisano tradicijom, oni su na najbolji način uspeli da sačuvanju sećanje na narodno graditeljstvo. U svojim bogatim i raznolikim stvaralačkim opusima uspeli su da graditeljsko nasleđe zaštite i otmu od zaborava. Danas, kada mnogi spomenici narodne arhitekture više ne postoje, crteži fotografije i tekstovi ovih autora, kao jedni od prvih celovitih prikaza i analiza narodnog neimarstva, ostaju polazište za dalja istraživanja”, stoji u saopštenju Galerije nauke i tehnike SANU. Izložba traje do 19. oktobra. Galerija se nalazi u Đure Jakšića broj 2 (u okviru zgrade SANU) i otvorena je radnim danom od 10 do 20 časova, a subotom od 10 do 15 časova.

Predsedništvo SANU je 1989. osnovalo Muzej nauke i tehnike. 1997. je SANU obezbedio prostor za Galeriju nauke i tehnike. Do 2005. Muzej nauke i tehnike je organizovao izložbe i vodio program Galerije. Ona 2006. dobija naziv Galerija nauke i tehnike SANU i počinje samostalno da organizuje programsku delatnost. Zadatak Galerije je promocija i popularizacija nauke i tehnike u vidu izložbi iz svih oblasti nauke i tehnike, a posebno iz istorije nauke i tehnike na našem prostoru. Tu su i prateće aktivnosti kao što su predavanja, prezentacije, promocije knjiga i prikazivanje naučnih filmova.

Bogata naučno-tehnička biblioteka muzejskog tipa u prostorijama Galerije nauke i tehnike SANU
foto: Galerije nauke i tehnike SANU

U prostorijama Galerije nauke i tehnike SANU smeštena je i specijalizovana naučno-tehnička biblioteka muzejskog tipa, kao i čitaonica. Ulaz je slobodan.
U ovoj godini bilo je nekoliko interesantnih postavki, kao što su: izložba posvećena Tesli slikara Veljka Mihailovića, potom Izložba životni ciklusi Milutina Milankovića, pa izložba posvećena Momčilu St. Mokranjcu, hemičaru, profesoru i toksikologu, a povodom 120 godina od rođenja velikana u farmaciji, izložba posvećena akademiku Mihailu Gavriloviću, istoričaru, arhivisti i diplomati… a u prostorijama Galerije ove godine je održan Osmi međunarodni sajam pejzažne arhitekture… sve u svemu ima dosta interesantnih aktivnosti, koje vredi posetiti.