Početna In Memoriam Sećanje na Milana Perovića, nekadašnjeg generalnog konzula Savezne Republike Jugoslavije u Štutgartu

Sećanje na Milana Perovića, nekadašnjeg generalnog konzula Savezne Republike Jugoslavije u Štutgartu

Vesna i Milan Perović
Foto: arhiva V. Perović

Na današnji dan pre sedam godina preminuo je Milan Perović, nekadašnji generalni konzul Savezne Republike Jugoslavije u Štutgartu. Čovek velikog srca, odličan diplomata i borac za ljudska prava Srba i Crnogoraca u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg i to u periodu kada se vodila neviđena medijska hajka protiv Srba – za vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije. U toku Nato bombardovanja punih 78 dana je zajedno sa svojim sunarodnicima Srbima i Crnogorcima protestvovao na centralnom trgu „Šlosplacu” u Štutgartu, šaljući zajedno sa svojim narodom jasnu poruku Nemcima i njihovoj državi da se sa Nato agresijom odmah prestane. Još uvek se u Štutgartu priča o tim demonstracijama, koje su počinjale zajedničkom himnom, a završavale se pesmom „Tamo daleko”.

Organizovali su mnoge humanitarne ackije u Štutgartu zajedno: Vesna i Milan Perović
Foto: arhiva V. Perović

U to vreme, Milan Perović je sa svojim saradnicima pomagao tada novoformiranim srpskim i crnogorskim udruženjima oko realizacije humanitarne pomoći, pomagao je oko organizacije Jugoslovenske dopunske škole. Mnogima, koji su ostajali bez putne isprave zbog izdavanja istih u drugim republikama, pomagao je da što pre nabave neophodna dokumenta…
Milan Perović je bio generalni konzul Savezne Republike Jugoslavije u Štutgartu osam godina. Njegova ideja je bila da se organizuje zajedničko jugoslovensko društvo inženjera i tehničara, koji će svojim znanjem, iskustvom i položajem moći da pomognu svome narodu. Mnogi humanitarni koncerti  i književne večeri održane su organizaciji konzula Perovića.

Bio je na usluzi svojim državljanima i danju i noću. Podržavao je i Jugoslovensku dopunsku školu i radio na njenom omasovljenju. Dao je mnoge intervjue u štampanim medijima, pre svega u glavnom gradu Baden-Virtemberga, sa jasnom porukom da njegova država nije zločinačka i da na prostoru bivše Jugoslavije stradaju mnogi pa i njegov narod. Sa svojim saradnicima u tom teškom vremenu uz podršku supruge Vesne, novinara Tanjuga, u to vreme i uz pomoć velikog broja Srba i Crnogoraca pomogao je mnogim srpskim izbeglicama, koje su u to vreme došle u pokrajinu Baden-Virtemberg. U periodu kada su nemačke vlasti masovno proterivale izbeglice srpskog i crnogorskog porekla iz pokrajine Baden-Virtemberg uspeo je da odloži mnoge povratke na duži period.

Milan Perović je uvek bio u svoj narod
Foto: arhiva V. Perović

Milan Perović je ostao upamćen kao veliki diplomata, čovek koji je svuda bio uz svoj narod i kao čovek iz naroda. Zalagao se za bratstvo srpskog i crnogorskog naroda i nikada nije pravio razliku među njima. Rođen je 10. aprila 1944. godine u mestu Kralje kod Andrijevice u Republici Crnoj Gori. U rodnom mestu je završio osnovu školu, u Beranama srednju, a Pravni fakultet u Beogradu, gde je završio i postdiplomske studije. Prva služba mu je bila u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a od 1980. je radio u Ministarstvu spoljnih poslova, zadužen za odnose sa Nemačkom i Švajcarskom. Od 1980. do 1984. bio je konzul u Salcburgu, a od 1993. konzul savetnik, a zatim i generalni konzul u Štutgartu. Kao žrtva 5. Oktobarske čistke, godinu dana je proveo u vladi kao neraspoređeni kadar, a zatim je otišao u prevremenu penziju. Bio je do kraja čovek velikog srca, odan svojoj zemlji i narodu. Bio je aktivan i cenjen član NVO Beogradski forum za svet ravnopravnih na čijem čelu je bivši ministar spoljnih poslova SRJ Živorad Jovanović. Živeo je sa suprugom Vesnom, novinarom tadašnje državne novinarske agencije Tanjug i ćerkom Aleksandrom.

Nije doživeo da vidi i uživa uz troje unučadi, ali je ostao u srcima svog naroda i svih, koji su ga poznavali u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.