Početna Događanja U srpskom hramu u Karslrueu svečano dočekana i primljena riza Prepodobne majke...

U srpskom hramu u Karslrueu svečano dočekana i primljena riza Prepodobne majke Paraskeve

Odežda Prepodobne majke Paraskeve u našem hramu u Karlsrueu
Foto: SPC Karlsrue

Odežda (riza) Prepodobne majke Paraskeve dočekana je svečano među našim svetom u Karlsrueu, upravo u hramu koji nosi ime ove velike svetice. Ispred hrama se okupio veliki broj ljudi, koji je sa ozarenim licima dočekao oca Bogdana Staravasea iz Baden-Badena, na čiju inicijativu je i poslata molba Mitropolitu Teofanu.

Doček rize je bio poseban dan i događaj za parohiju u Karlsrueu
Sveštenici Škorić i Božović
Foto: SKC Karlsrue

„Pre skoro tri godine, sa blagoslovom tadašnjeg episkopa Sergija, uputili smo molbu mitropolitu moldavskom i bukovskom Teofanu da naš hram dobije deo rize u kojoj su prethodne godine bile obučene mošti Prepodobne Majke Paraskeve. Svake godine mošti Prepodobne Paraskeve se presvlače u nove odežde, a stare odežde se odlažu u riznicu i dele na nekoliko delova, koji se po blagoslovu Mitropolita dele manastirima i crkvama. Mitropolit Teofan je krajem septembra blagoslovio da naš hram, koji je posvećen ovoj slavnoj svetiteljki, dobije deo rize” – istakao je protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić. On je dodao, da je sam doček odežde bio poseban dan i događaj za parohiju u Karlsrueu. „Na licima svih prisutnih mogla se videti molitvena radost i blagodarnost Bogu, što nas je udostojio tako velikog dara”, naglasio je otac Škorić.

Zahvalnost ocu Bogadnu Staravase
Foto: SPC Karlsrue

Odslužen je akatist Prepodobnoj Majci Paraskevi na rumunskom i srpskom jeziku. Služili su ga otac Bogdan Staravase, protojerej Bratislav Božović, klirik eparhije gornjokarlovačke protojerej Slobodan Drakulić i nadležni paroh protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić. Posle molitve, vernici su prilazili da se poklone i celivaju rizu. Ocu Bogdanu, rumunskom svešteniku iz Baden-Badena, u znak zahvalnosti uručena je prelepa ikona svete Petke i pozlaćeni medaljon sa likom svetiteljke. Naručen je poseban kivot u duborezu, u kojem će ubuduće biti čuvana riza, koja će krasiti hram, a verni narod, koji se pred njom bude molio, ukrepljivati i snažiti u veri.

Hram Prepodobne majke Paraskeve se nalazi u Erzbergerstr. 170, 76149 Karslruhe.

Počast odeždi Prepodobne majke Paraskeve: vernici u Karlsrueu
Foto: SPC Karlsrue