Početna Događanja Igrači KUD Dukat sa Malte predstavili Srbiju na međunarodnom folklornom festivalu u...

Igrači KUD Dukat sa Malte predstavili Srbiju na međunarodnom folklornom festivalu u toj zemlji

Mladi igrači KUD Dukata sa Malte pred nastup
Foto: KUD Dukat

Igrači Kulturno umetničkog društva Dukat sa Malte predstavili su svoju matičnu zemlju Srbiju na Međunarodnom festivalu folklora, koji je trajao tri dana. Za igrače uzrasta od 4 do 11 godina, koji od prošle godine vredno treniraju, ovo nije bio prvi nastup, ali je zasigurno bio najveći do sada. Mladi Srbi su otvorili festival, koji je počeo u gradiću Budžibe, spletom igara i pesmama iz Srbije, obučeni u tradicionalne nošnje. Dan kasnije defile i divan nastup imali su u Zejtunu u tipičnom malteškom selu. Ukupno su tri dana ponosno predstavljali tradiciju, kulturu i običaje svoga naroda, a pored igre, bilo je mesta i za uživanje i druženje. Na festivalu folklora su pored njih i domaćina sa Malte nastupili i ansambli iz Austrije, Bugarske, Estonije, Italije, Indije, Letonije, Litvanije, Poljske i Slovačke. Festival je zatvoren u Valeti, glavnom gradu Malte, uz još jedan defile, nastup i druženje.

Sa ponosom predstavili igre svojih predaka na Mlati: igrači KUD Dukat-a
Foto: KUD Dukat

 „Razmena svoje kulture i tradicije sa ostalim učesnicima tokom festivalskih nastupa je neverovatno iskustvo. Srbiju su ponosno predstavili mali čuvari naše tradicije, koji sa svojim roditeljima žive na Malti. To su dve Anastasije, Lana, Sara, Luka, Anđela, Nikola, Nina, Leona kao i dva Pavla. Hvala mališanima i njihovim roditeljima na ljubavi, trudu i upornosti” – istakla je Tamara Popović, „učiteljica” folklora, koja ih godinu i po dana sa puno ljubavi uči osnovnim koracima, igri, kulturi i običajima srpske tradicionalne igre.

Sa defilea u Zejtunu
Foto: KUD Dukat

Za sada trenira 12 mališana. Novi članovi su uvek dobro došli, a u planu je i formiranje folklorne sekcije za odrasle. Folklor i kod Srba na Malti zauzima posebno mesto, slično kao i kod srpskog rasejanja u ostalim zemljama, u kojima žive.