Početna Događanja U Štutgartu osnovan odbor SPKD Prosvjeta

U Štutgartu osnovan odbor SPKD Prosvjeta

Zastava Prosvjete u kod uprave odbora u Štutgartu
Desa Burazor Aslanidu i Jordan Đević sa Mihajlom Vujovićem (desno) iz Banja Luke i Srđan Mijalković (u sredini) iz Austrije
Foto: arhiva D. Aslanidu-Burazor

U Štutgartu, glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, nedavno je osnovan odbor Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta – 43. po redu, a prvi u Nemačkoj. Pripreme i registracija odbora trajale su pune dve godine. Za predsednika je izabrana Desa Burazor Aslanidu.

Velika svečanost povodom završene registracije, održana je u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu. Među mnogim gostima iz Nemačke, Austrije, Srbije i Republike Srpske, bio je i Mihajlo Vujović, potpredsednik Glavnog odbora Prosvjete u Banja Luci. On je od srca čestitao osnivanje odbora u Štutgartu, poželevši da Prosvjeta služi spajanju, a ne razdvajanju ljudi. „Prosvjeta je srpska kulturna baština. Ona je svetlost i svetost postojanja i nestajanja; okuplja ljude, gde god ima srpskih zajednica. Prosvjeta okuplja one ljude, koji srpsku kulturnu baštinu doživljavaju kao planetarnu celinu, da se ljudi ujedine” – naglasio je Vujović, koji je zastavu Prosvjete predao predsednici odbora u Štutgartu Desi Burazor Aslanidu.

Prisutni na otvaranju odbora Prosvejte u Štutgartu
Foto: arhiva D. Aslanidu-Burazor

Preuzevši zastavu, Burazor Aslanidu je istakla, da joj je velika čast i da je veoma ponosna što joj je poverena obaveza čuvanje zastave „jedne od najznačajnijih srpskih društava u 20. veku. Obećavam, da ćemo prilikom svake manifestacije, koju Prosvjeta bude organizovala, s ponosom isticati ovu zastavu i na taj način prenositi slavu našeg društva. Nikada i ni u kojim okolnostima neću dozvoliti da se ova zastava i ime Prosvjete oskrnave”, naglasila je Burazor Aslanidu, položivši zakletvu i na nemačkom jeziku. Ona je istakla da je njihov cilj saradnja i sa svim srpsko-nemačkih zajednicama i udruženjima zemlje domaćina, kao i sa onima i u rasejanju i u matici.

Svečanosti povodom osnivanja odbora Prosvjete u Štutgartu  prisustvovao je i Filip Perišić ispred Nadzornog odbora Prosvjete, koji je ujedno potvrdio i verifikovao skupštinu. Takođe su prisustvovali član glavnog odbora i predsednik odbora u Austriji Srđan Mijalković, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu Biljana Marilović, konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević, protojerej-stavrofor Borislav Simić iz Štutgarta. Pored predstavnika mnogobrojnih srpskih udruženja iz Štutgarta sa okolinom, na ovom događaju bili su i  prijatelji Srba – Nemci, Ukrajinci, Litvanci i Grci.

Gosti su dočekani po starom srpskom običaju
Foto: arhiva D. Aslanidu-Burazor

Program je počeo srpskom, nemačkom i himnom Prosvjete iz 1912. godine, a vođen je dvojezično. Dragana Milićević i Anica Kočić (7) izvele su u pratnji Jordana Đevića „Tamo daleko”, a potom samo Anica „Srbijo, majko”. Pesnikinje Borica Đukanović i Nevenka Đukić recitovale su svoje pesme, dok se pijanista Branislav Stojičić odsvirao „Za Elizu” i „Ovo je Srbija”. Tim Prosvjete iz Štutgarta priredio je nakon bogatog kulturnog programa i prigodan koktel za sve prisutne.

HIMNA DRUŠTVA „PROSVJETA”

Podignimo zublje svete –
Nek ozare svod Balkana,
Nek plamenja zlatna lete
Od Timoka do Jadrana!

Svuda gdje se magla svodi
Nek svjetiljke živo gore!
Sjaj prosvjete nek nas vodi
Milom času srpske zore!

Omladino, preni, leti –
U te gleda narod cio;
Ti mu slave lovor spleti,
On ti vječni pomen bio!

Podignimo zublje svete –
Nek ozare svod Balkana,
Nek plamenja zlatna lete
Od Timoka do Jadrana!

Aleksa Šantić, 1912. godine.